Uudised
6. juuli 2021, 12:11

VÄRSKES NIPIRAAMATUS | Eesti inimeste erakordsed suvemajad, häid nõuandeid saaki kandva marjaaia rajamiseks ning kuidas menstruaaltsükkel enda kasuks tööle panna?

India juurtega eestlane, treener Shalini Mody tõdeb juulikuu Nipiraamatu pikas persooniloos, et mehed ja naised ei peagi kõike võrdses tempos tegema. Ta ise sai töö ja puhkuse tasakaalu paika viis aastat tagasi väga üllataval moel. Nimelt loksus kõik ta elus oma kohale, kui ta hakkas oma tegemist vajavaid ülesandeid jagama päevade, nädalate ja kuude lõikes, lähtudes oma menstruaaltsüklist.

Nii teab ta, millal tal on rohkem energiat ja millal vähem ning seda arvestades ta oma tööd ja tegemised kalendrisse panebki. „Naiste jaoks on nende kuutsükkel justkui suunakaart, kuidas asju mõtestada ja lihtsamalt elada. Minu jaoks on tsükliteooria täiesti geniaalne,“ kiidab Shalini oma avastust. Loe, ehk aitavad tema tähelepanekud sindki.

Naiselikust tsüklist (ja mitte „päevadest“) on Nipiraamatus juttu veel. Katri Ristal, naise tervise terapeut, annab nõu, kuidas iga naine saab märgata muutusi endas terve kuu lõikes ning mis kasu sellest võiks saada.

Samas loos saad vastuse mitmele põletavale küsimusele ka oma menstruatsiooni kohta. Ämmaemand Ingrid Kaoküla selgitab näiteks, millal on vereeritus liiga rohke ja pikk ning kuidas hormonaalne tasakaal sind mõjutab. Tervisetarkusi saad siit.

Pildirohkes koduloos saad sisse elada noorte ellu maal Viljandi lähistel. Vana talumaja ja abihooneid järk-järgult korda tehes naudivad talu perenaine Mari-Riin ja peremees Sander Aleks vabadust, mida põldude vahel elamine neile andnud on. Vaata, kas sinuski tärkab seda lugu lugedes igatsus maaelu järele.

Kui su tagaaed on lage ja ootad ideid, mida muruväljaga peale niitmise veel peale hakata, siis üks mõte on rajada sinna osaliselt marjaaed. Kui targalt sorte valid, valmib seal ühtlaselt terve suve maitsvaid vilju. Head nõu marjaaia rajamiseks, istutamiseks ja ideid põnevateks põõsasortideks saad siit.

Paljud koduomanikud tunnevad, et midagi võiks peale elumaja hoovis õueelu nautimiseks lisaks veel olla. Selleks on osal hoovis väike lisamaja, talveaed või katusealune väliköök. Kõik lahendused ei olegi väga kulukad! See on tõeliselt inspireeriv lugu. Vaata, milliseid suveoaase on endale ehitatud.

Ja kui sul on üle paar vana riiulit, siis võid neist lihtsate näpunäidete järgi hoopis lilleriiuli ehitada! Vaata, kuidas Nipiraamatu lugeja Ele seda tegi. Tema eelarve oli 0 eurot!