Miks muru niitmise asemel tasuks hoopis heina teha?

Foto: Jonas Weckschmied / Unsplash
Kodu ja Aed
7. juuli 2021, 11:08

HEINAKUU JUULI: 5 põhjust, miks muruniitmise asemel hoopis heina teha

Kui oled muru niitmisest tüdinud, leia nende viie põhjuse hulgast vähemalt üks, miks selle asemel hoopis heina teha. Samuti leiad siit viis mõtet, mida kokku kogutud heina ja põhuga aias teha.

5 põhjust, miks muruniitmise asemel heina teha

1. Vähem niites annad murutaimedele võimaluse õide minna. Seda on vaja liblikatele ja mesilastele, kel napib elupaikasid.

2. Heina kasvatamine muudab maa liigirikkamaks.

3. Heina teed oluliselt harvem, tänu millele säästad aega, tekitad vähema müra ja saastet. Samuti hukkub vikatikaare ees oluliselt vähem konni, mardikaid ja teisi, kes elavad maapinnal.

4. Vikatiga niitmise oskus on unustuse hõlma vajumas. Heina tehes saad harjutada luiskamist, õiget vikatihoidu ja niitmistehnikat ning seda edasigi pärandada.

5. Vikatiga niitmine treenib kõhu- ja käelihaseid.

5 mõtet, mida kokku kogutud heina ja põhuga aias teha

  • Kasuta multšiks. Hein ja põhk sobivad hästi köögiviljapeenardele ja kasvuhoonesse multšiks, sest hoiavad maapinna niiskust, ennetavad umbrohtu ja rikastavad pinnast. Oluline, et heina sekka ei sattuks seemneid.

  • Tee põhupeenraid. Aseta maapinnale pappi, sellele õhuke kiht mulda või komposti ja kõige peale 20 cm jagu kuivatatud põhku. Torka taimed otse põhu sisse.

  • Lisa kompostile. Heinakihid muu komposti vahel hoiavad hunniku õhulisena. Komposti peale lisatud 10 cm paksune heinakiht hoiab komposti soojana, nii et see kõduneb kiiremini.

  • Laota maha. Kui hein on pärit liigirikkalt alalt, võid selle laotada aias kohtadele, kus suurt midagi ei kasva – nii poetad vaesemale paigale liigirikka koosluse seemneid.

  • Anna metsloomadele. Kui sul pole loomadega talupidamist, kuivata hein ja vii talvel metsa loomadele toiduks.