Foto: Pixabay
Tarbija
10. juuni 2021, 10:56

KAS NII TOHIB? Ehmunud isa: ostsin allergilisele pojale tatrapastat, aga seal sees oli ka nisu! (19)

Gluteenitalumatusega poja jaoks Veski Mati tatrapastat ostnud vanemad jahmusid, kuna see sisaldas ainult 50% tatrajahu ning tagatipuks veel täistera nisujahu. „Täitsa ohtlik värk, nõnda eksitada!“ leiab isa, kelle meelest ei tohiks nõnda teha. Kas tegu on tarbija eksitamisega?

Murelik isa saatis vihje, et Veski Mati tatrapasta puhul võib olla tegemist tarbijat eksitava tootega. „Ostsime allergilisele pojale, kes ei kannata gluteeni, sh nisu, meelega tatrapastat, Veski Mati toode. Juba oleksime roa valmis teinud, kui vaatasime pakendit. Sees ongi nisu, ja võibolla ka muna, mis on 8aastasele pojale mõlemad vastunäidustatud,“ räägib isa, kelle meelest on see ohtlik eksitamine. „Tatrapasta olgu ikka valdavalt, mitte 50% tatrast!“

Veski Mati kodulehel on näha, et Tatrapasta-nimeline toode sisaldab tõepoolest 50% tatrajahu, lisaks täistera nisujahu ja vett. Põllumajandus- ja toiduameti toiduosakonna nõunik Tiiu Rand kinnitab: „Ei ole sellist nõuet, et tatrapasta peaks olema 100% tatrajahust. Toidu müügipakendi märgistus ongi tarbijale lugemiseks, et selle põhjal teadlikku ostuotsust teha.“

Seega tarbijana peaks alati tootepakendi hoolikalt üle vaatama ja lugema koostisosade nimekirja. Juhul, kui tarbijal on allergiad või talumatus teatud toiduainete suhtes, ei saa otsustada pelgalt suures kirjas esitatud tootenime järgi. 

Ranna sõnul ei ole tegu tarbija eksitamisega, kui müügipakendil on nähtavalt ja selgesti loetavas kirjas koostisosade loetelu.  Praeguseks pole ametile laekunud ühtegi sarnast kaebust tatrapasta koostise kohta.