Tee, mis jaguneb jalgratturitele ja jalakäijatele mõeldud osadeks. Lugejal tekkis küsimus, kus tohib sõita ratastoolis inimene.

Foto: Ada Peterson
Uudised
7. juuni 2021, 13:12

LUGEJA KÜSIB | Kummal teepoolel tohib liigelda ratastooliga sõitja? (12)

„Kummal pool peaks olema õigus sõita ratastooliga inimesel? Sõita jalakäija poolel, jalakäijatel ees. Rattaga poolel, rattaga sõitjatel ees. Keskel, kõigil ees. Tänagi oli kummaline pahandamine, kui ratastooliga sai liigutud jalakäijate poole peal, aga rohkem keskjoonel, et kõik, kel soovi, rahus mööda saavad. Korraga kill-kõll rattakell. Rattur soovis mööda minna ning pahandas, et laiutame. Ise sõitis jalakäijatele mõeldud rajal,“ küsib lugeja.

Vastab Indrek Sirk, advokaadibüroo Sirk ja Saareväli vandeadvokaat: „Ratastooli kasutaja on Eesti liiklusseaduse kohaselt jalakäija ning peab käituma vastavalt jalakäijale ettenähtud reeglitele. Antud juhul liikuma selliselt tähistatud tee vasakul poolel. Samas lubab alates 01.01.2021 jõustunud liiklusseaduse muudatus liikuda jalakäijal ka jalgrattateel või jalgratturile ettenähtud teeosal, kuid sellisel juhul ei tohi takistada jalgratturit. 

Kuigi jalakäijatele ei ole kehtestatud nende teeosal ettenähtud liiklemise kohta, siis on hea tava ikkagi võimalusel liikuda oma teeosa paremal poolel.“