HAAPSALU PROMENAAD: 19. sajandi lõpul rajatud puitpitsiline Kuursaal on ainsana Eestis algkujul säilinud. Foto: Silver Raidla
Reisimine
4. juuni 2021, 19:15

SUPELSAKSTE RAUDVARA: Pärnus ja Haapsalu on põlvest põlve suviti promeneeritud

„Jalutada on mõnus ka Väikese Viigi ümbruses ja vanalinnas, mis on nädalavahetustel suviti autoliiklusele suletud,“ ütleb MTÜ Kodukant Läänemaa tegevjuht Liis Moor.

Suvepealinnas viivad jalad varem või hiljem Pärnu rannapromenaadile. Selle keskosas on laste mänguväljak ning jalutustee Raeküla poolsest otsast algab rannaniidu matkarada koos vaatetorniga. Rannapargist aga algab pea poole kilomeetri pikkune muulile viiv valgustatud laudtee, kus on istumiskohadki. Vaiadele ehitatud tee lõpeb tuletorni lähedal liivarannal.

Kui rannas on juba küllaldaselt patseeritud, võib seada sammud Vallikääru parki (teele jääb ka üks Pärnu pärleid – Ammende villa). Vallikraavi kaldapervel kulgev valgustatud promenaad viib üle romantilise jalakäijate silla ja vallikraavi keskel on Eesti kõrgeim purskkaev. Pärnu vanalinn, mis on jalutamiseks otsekui loodud, jääb sealt juba kiviviske kaugusele.

Suvekübarad ja muud supelsakste aksessuaarid pole keelatud ka Jaansoni rajal kõndides. Piki mõlemat Pärnu jõe kallast lookleb neljakilomeetrine tervisespordirada ning vasakul kaldal saab kuumal ajal varbadki vette pista. „Ka Pärnu linnast pisut eemal on ilusaid jalutusradu,“ kinnitab Orvika Reilend Pärnu linnavalitsusest ja soovitab esmajärjekorras Valgeranda ja Kabli randa.