Noored kliimaaktivistid 4. juunil Tammsaare pargis streikimas.

Foto: Loreen Pulk
Eesti uudised
4. juuni 2021, 17:04

GALERII | EI ÕLITEHASELE! Noored kliimaaktivistid: „Poliitikud on seni ainult hämanud!" (10)

Reedel toimus Tallinnas Tammsaare pargis meeleavaldus, kuhu kogunes neli keskkonna pärast muretsevat kliimaaktivisti. „Me soovime, et meie valitsus reaalselt tegeleks probleemi lahendamisega,“ kinnitab 27aastane Henry.

Reede päeval kella kahest riigikogu ees seisnud noored kolisid oma plakatitega Tammsaare parki, et jääda silma suuremale rahvamassile.

„Täna on väga eriline päev, sest aasta tagasi kaebasime me kliimaaktivistidega Narva-Jõesuu linnavalitsuse kohtusse,“ räägib Henry. Nimelt kavatseb Eesti Energia rajada Narva-Jõesuusse õlitehase.

Kliimaaktivist Henry Tammsaare pargis streikimas.

Foto: Loreen Pulk

Reedese otsusega jättis Tartu Halduskohus rahuldamata kliimanoorte kaebuse tühistada Eesti Energia Enefiti põlevkiviõlitehase ehitusluba. Kohtuasjas vaidlevad Eesti kliimaaktiviste koondav MTÜ Loodusvõlu ning Narva-Jõesuu linnavalitsus, kelle väljastatud ehitusloa tühistamist aktivistid taotlevad. Kliimaaktivistid kavatsevad otsuse edasi kaevata.

Kohtuotsust on osapooltel õigus edasi kaevata ühe kuu jooksul.

Kliimaaktivist Henry nendib, et kavatseb streikida nii kaua, kuni näeb tulemusi: „Me võime oma strateegiaid muuta, aga jätkame samas vaimus, sest paratamatult peavad just noored valitsuse otsustega elama.“

19aastane Mari tõdeb, et on keskkoolilõpetajana nii mõnelgi reedel tundidest puudunud, et tänavatel keskkonna eest seista. „Olen käinud meeleavaldustel alates 2019. aasta märtsist ja võin öelda, et selle ajaga on nii mõndagi muutunud,“ nendib ta.

Noored on lootusrikkad, et nende plakatid lähevad korda nii möödujatele kui ka valitsusele. „Isegi Euroopa Komisjoni president on öelnud, et ilma noorte streikideta ei oleks rohelepped võimalikud,“ sõnab Henry.

Arhitektist kliimaaktivist Aleksander Tammsaare pargis streikimas.

Foto: Loreen Pulk

„Tegelikult ei ole tegu vaid streikidega, see on pidev töö ja projektid,“ räägib 31aastane arhitekt Aleksander, keda inspireerib Greta Thunberg.

32aastane Kaia rõhutab, et kliimaaktivistide sihtrühmaks on eelkõige valitsus: „Tegelikult on see tegemata töö meie poliitikute poolt, sest kõik, mida nad siiamaani teinud on, on hämamine.“