Järjest enam inimesi soetab robotmuruniiduki, mis vaevata ja aega kulutamata murulapi kauni hoiab.

Foto: Niek Verlaan / Pixabay
Raha
26. mai 2021, 13:50

Lugeja küsib: kas kodukindlustus hüvitab hoovist varastatud robotmuruniiduki?

Järjest enam inimesi soetab tavalise muruniiduki asemel robotmuruniiduki, mis vaevata ja aega kulutamata murulapi kauni hoiab. Kasulik tööriist ei jää aga märkamata ka pikanäpumeestel, kes hinnalise seadme muru pealt pihta võivad panna, ning ka õnnetused ei hüüa tulles. Kas kodukindlustus hüvitab robotmuruniiduki varguse või sellega aset leidnud kahjujuhtumi?

Küsimusele vastab Kati Varblane, Eesti Kindlustusseltside Liidu kommunikatsioonijuht

Eramu, paarismaja või ridaelamuboksi ja selles asuva vara kindlustuslepinguga on koduse vara hulgas kindlustatud ka asjad, mida tavaliselt hoitakse õues, näiteks batuut, robotniiduk, grill jms. Tavaliselt hüvitatakse robotmuruniiduki varguse läbi tekkinud kahju, kui kindlustuslepingus on kindlustatud kodune vara ja robotniiduki laadimisjaam on paigutatud vähe märgatavasse kohta.

Iga niidukiomanik peaks kodukindlustust sõlmides tähelepanu pöörama sellele, et kodune vara oleks kaitstud ka väljaspool hoonet. Alati võib oma kindlustusandjaga konsulteerida, kas leping katab võimalikke riske.

Viimasel ajal on robotmuruniidukitega sagenenud ka õnnetused. Näiteks sõidetakse ettevaatamatusest niidukile autoga otsa või saab masin kahjustada äikeselöögist tekkinud ülepingest. Mitmeid õnnetusi saab ära hoida, kui robotniiduki paigaldavad spetsialistid, kes oskavad selle liikumist piirata. Nagu televiisorite, arvutite ja muu tehnikaga, tuleks äikesetormide ajal ka robotmuruniiduki laadimisjaam vooluvõrgust lahti ühendada ning seade ise ei tohiks olla äikesetormi ajal töörežiimis.

Kodukindlustust pakuvad Eestis: BTA, ERGO, Gjensidige, If Kindlustus, LHV Kindlustus, PZU, Salva Kindlustus, Seesam ja Swedbank.

Üldinfo kodukindlustuse kohta on leitav Eesti Kindlustusseltside Liidu veebilehelt siin.

Kodukindlustuse hea tava kohta loe siit!