Kui sa ei ole notariga tehingut või toimingut alustanud, ei väljasta notar sulle ka arveid.Foto: Stephen Phillips - Hostreviews.co.uk / Unsplash
Raha
3. mai 2021, 15:20

HOIATUS! Notarina esinevad kelmid petavad õngitsuskirjade abil raha välja

Viimastel nädalatel on Eesti inimesed taas saanud e-kirju libakontodelt, milles „notari“ nimel küsitakse notaritasu ja riigilõivu väidetava päranduse üleandmiseks. Inimestes usalduse tekitamiseks on petturid loonud õngitsuskirjade saatmiseks isegi Eesti notarite nimega meiliaadresse.

Notarite Koja teatel on viimasel ajal notaribüroodesse laekunud mitmeid sooviavaldusi kontrollida meili teel saadud e-kirjade päritolu. Selle tulemusel on selgunud, et libakontode alt saadetud e-kirjad, milles kasutatakse Eestis reaalselt tegutsevate notarite nimesid, ongi osutunud võltsinguteks. Meiliaadressides on notarite nimesid kasutatud ilmselt selleks, et adressaat saaks näiteks Google'i otsingu kaudu veenduda, et sellenimeline notar tõepoolest tegutseb.

Petukirjades on teatatud näiteks pärandusest, mille saamiseks on tarvis teha rahaline ülekanne notaritasu ja riigilõivu eest. Kirjades küsitud summad on reaalsetest seaduses toodud notaritasudest aga kordades kõrgemad ning samuti pole tegu toimingutega, millega üldse kaasneks riigilõivud.

„Petturid on koguni nii jultunud, et ühel juhul soovitas notarina esinev kelm inimesel arve maksmiseks kiirlaenupakkujalt raha laenata. Me oleme küll näinud võltsitud kirju välismaa „notaritelt“, kuid olukorda, kus selliselt kuritarvitatakse reaalselt Eestis tegutseva notari nime, pole ette tulnud,“ nentis Notarite Koja esimees Merle Saar-Johanson.

Ilma põhjuseta ükski notar kirju ei saada

Notarite Koda rõhutab, et kui inimene ei ole ise notari juures käinud ega ühegi notariaalse toimingu tegemist notariga eelnevalt kokku leppinud, siis ei esitata ka arvet. Ootamatute meilide saamisel tuleks enne igasuguste ülekannete tegemist küsida kinnitust notaribüroost. Kõigi Eesti notarite ametlikud kontaktid leiab Notarite Koja kodulehelt siin

Kahtluse korral saab pöörduda nii notaribüroo kui Notarite Koja poole telefoni teel ning e-kirja või sotsiaalmeedia vahendusel. Samuti on sellistest õngitsuskirjadest soovitav informeerida politseid või veebikonstaablit.

Kahtlase e-kirja puhul pea meeles:

  • Kui sa ei ole notariga tehingut või toimingut alustanud, ei väljasta notar sulle ka arveid.
  • Kui notarilt tuleb ootamatu pöördumine, milles küsitakse raha, siis kontrolli kontaktandmete õigsust, võttes ühendust kirjas mainitud notaribüroo või Notarite Kojaga.
  • Mitte mingil juhul ei tohi enne e-kirja õigsuses veendumist teha rahalisi ülekandeid!
  • Petukirja saamisel võta ühendust politsei või veebikonstaabliga!