Pension.Foto: Erki Pärnaku
Raha
25. aprill 2021, 10:56

Pensionijuht: inimeste finantskirjaoskusega on jätkuvalt suured probleemid (28)

Pensionireformi ellu viies pole mure inimeste finantskirjaoskuse pärast kahanenud, vaid pigem vastupidi, rääkis Luminori Baltikumi pensioniüksuse juht Rasmus Pikkani.

"Saame lugeda sellest, kus inimesed küsivad, kuna neil on laenu-hoiuühistusse pandud raha 12 protsendise tootlusega, et kas see ei olegi garanteeritud," selgitab Pikkani, et muretsemiseks on põhjust varasemast enam, sest inimesed ei saa paraku aru, et risk ja tootlus on omavahel seotud.

"Nüüd tuleb ka nende inimeste esimene samba auk kinni maksta, kes täna teisest sambast lahkuvad, kuna nad võtavad kaudselt täna osaliselt kasutusse ka oma viimase 20 aasta panuse esimesse sambasse, kuhu nad on teise sambasse kogudes vähem panustanud," hoiatab Pikkani, et tulevikus oleme pensionieas kõik ühtemoodi vaesemad.

"Üldine usaldamatus on kasvanud nii riigi pensionisüsteemi kui ka finantssüsteemi vastu. Meil oli valitsus, kes ütles, et pensioniks pole vaja säästa ja on sobiv pensionipõlveks kogutud säästud läbi lüüa," võtab ta jutu kokku.

Refereeritud loo täistekst Ärilehes.