Nii, nagu on olemas etikett, kuidas käituda golfirajal või teatris, on ka auto müümise ja ostmise korral oma kirjutamata reeglid.Foto: Erik Mclean / Pexels
Nipid
23. aprill 2021, 20:00

Kasutatud auto ostu- ja müügietikett: 8 asja, milles mitte mingil juhul ei tohiks eksida (2)

Automüüjate käest kuuleb tihti värvikaid lugusid sellest, kui lugupidamatult mõni ostja või ka müüja käitunud on. Tuletame meelde kaheksa asja, mida sa nii auto ostja kui müüjana mitte kunagi teha ei tohiks. Nõuandeid jagab autoarikas.ee blogi autor Palle Kõlar. 

Igal automüüjal on oma lugu rääkida sellest, kuidas ta laupäeva hommikul kell 7 Tartu raudteejaama sõitis, sest Viktor Järvamaalt (kujutletav tegelane) pidi just siis kohale jõudma, et lubatud auto kohe ära osta ja sellega teele asuda. Reaalsuses Viktor rongi pealt maha ei tulnud ja tema telefon oli välja lülitatud. 

Viktor hoopiski helistab õhtul kell 16 ja teatab, et ta arutas naisega ja mõtles ümber ning otsustas ühe teise auto kasuks. Sealjuures ei mõelnud Viktor aga selle peale, et müüja jättis tema pärast oma perega maale minemata ja ärkas mitu tundi varem, et õigeks ajaks kohale jõuda. Nii ei tehta! Üks sõnum eelmisel õhtul oleks väga palju muutnud.

Ka ostjatel on oma lood

Maria (jällegi kujutletav tegelane) Tallinnast vaatab internetist, et tema lemmikvärvi Ford Fiesta on müügil ühes Tartu autoaias. Ta helistab müüjale ning uurib sõiduki vigade ja puuduste kohta. Müüja sõnul on auto värskelt hooldatud ja ilma iluvigadeta. Maria võtab isa kaasa ja sõidab Tartusse. Kohapeal selgub, et autol on õlileke ja silmaga nähtav rooste rattakoobastel. Lisaks on rehvid siledad ja esiklaasis mõra. Müüja vabandab, et „auto on juba vana ka“ ja „see ongi sellise auto puhul normaalne“.

Tegelikult oleks Maria tulemata jätnud, kui ta oleks teadnud, et lisaks ostuhinnale (2000 eurot) on enne sõitma hakkamist vaja autot veel ka 1000 euro eest remontida. Ka nii ei tehta! Müüja kohus on rääkida auto tegelikust seisukorrast ja edasi on juba ostja otsus, et kas ta endiselt soovib seda sõidukit soetada või mitte.

Nii, nagu on olemas etikett, kuidas käituda golfirajal või teatris, on ka auto müümise ja ostmise korral oma kirjutamata reeglid.

Ostja ei tohiks:

  • leppida kokku auto vaatamist, kui on ette teada, et ostuks raha ei ole ja laenu ei anta;
  • paluda proovisõitu olukorras, kus on juba teada, et tehingut niikuinii ei järgne (näiteks häirib määrdunud salong);
  • eeldada, et 1000 euro eest saab veatu ja uueväärse auto;
  • ette teatamata mitte kohale ilmuda.

Müüja ei tohiks:

  • valetada auto seisukorra kohta lootuses, et ostja vigu ei märka;
  • jätta mainimata, kui ta ei taha või ei saa autot kohe müüa (näiteks on autot veel nädal aega vaja kasutada, auto on panditud vms);
  • teatada ostjale alles kohapeal, et proovisõidu võimalust ei ole (näiteks ei ole auto arvel või müüja lihtsalt ei soovi seda võimaldada);
  • ette teatamata mitte kohale ilmuda.