Investeerimine pole raketiteadus! Foto: Micheile Henderson / Unsplash
Raha
11. november 2021, 08:42

Investeerimine pole raketiteadus! 5 lihtsat selgitust algaja investori küsimustele (2)

Tänapäeval on võimalik investeerimist alustada juba paari euroga ning vastupidiselt levinud müütidele ei pea muret tundma ka protsessi liigse keerukuse pärast. Swedbanki Facebooki otseülekandes „Investeerimisest, lihtsalt!“ esimeses osas selgitasid Swedbank Marketsi valdkonnajuht Andres Suimets ja Swedbanki investeeringute strateeg Tarmo Tanilas, kuidas teha esimesed sammud oma esimese investeeringu suunas.  

Miks üldse investeerida?

Investeerimisega on võimalik oma raha kasvama panna, pakkudes sulle seega rohkem finantsvabadust ning vaba aega. Kuigi esimeste investeeringutega kohe finantsvabadust saavutada ei saa, on selleni jõudmine võimalik juba mõne aja möödudes. Investeerimine võib tunduda keeruline ja hirmus, kuid tegelikult on tänapäeval võimalik sellega alustada juba väikeste summadega, sest teenustasud on oluliselt madalamad kui varem või puuduvad üldse.

Miks alustada pigem varem kui hiljem?

Mida nooremalt investeerimist alustad, seda väiksema summa pead soovitud eesmärgi saavutamiseks kõrvale panema. Näiteks kui investeerid 100 eurot ning teenid sellega ühes aastas 10 eurot, siis on su vara kasvanud 110 euroni. Kui sa raha välja ei võta, siis hakkab sinu 10-eurone kasum omakorda tulu teenima. Seega, mida varem investeerimisega alustad, seda rohkem on sul aega raha kasvatada.

Kuidas otsustada, kuhu investeerida?

Enne investeerimist tasuks mõelda sellele, millised on su teadmised, kogemused ja huvid. Kasulik on investeerida valdkonda, mille uudistega oled igapäevaselt kursis, või ettevõtetesse, mille tegevust jälgid ning tooteid tead. Kindlasti ei tohiks investeerida ettevõtetesse ning instrumentidesse, millest sa aru ei saa. Tark on mõelda ka sellele, kui palju aega oled valmis investeerimisele panustama ning kas vajaksid ka abikäsi.

Investeerimine pole raketiteadus! Foto: Austin Distel / Unsplash

Fondid, võlakirjad ja aktsiad – mis need on?

Aktsia on osalus kindlas ettevõttes, mida saab osta börsilt. Aktsiate ostmisel on kõige lihtsam alustada Tallinna börsist, sest aktsiate kohta on rohkem eestikeelset informatsiooni ning samuti ei pea muretsema tehingutasude pärast.

Aktsiafond on aktsiate portfell, kuhu on kokku pandud paarikümne kuni mitmesaja ettevõtte aktsiad. Hea on teada, et aktsiafondis on risk rohkem hajutatud, sest investeerid korraga paljudesse ettevõtetesse.

Võlakiri on ettevõttele justkui laenu andmine. Võlakirjas on kokku lepitud, kui kauaks ning mis summas ettevõttele raha laenad ning millise intressiga ettevõte selle tagasi maksab. Kui aktsiate ja fondidega ei ole kindlat lage, kui palju teenida või kaotada võid, siis võlakirjade puhul on intressimakse summa määratletud.

Millest alustada?

Ava investeerimiskonto ehk uus arvelduskonto ning kanna sinna soovitud summa. Uus arvelduskonto on investeerimiseks vajalik, et lahus hoida enda isiklikud kulutused ning investeeringud. Eraldi arvelduskonto tegemine võimaldab ka tulumaksukohustust edasi lükata.

Ava väärtpaberikonto ning vali teenindavaks kontoks äsja loodud investeerimiskonto. Väärtpaberikontol hoitakse ostetavaid aktsiaid, fonde ja võlakirju. Kanna investeerimiskontole raha ning tee esimene tehing!