Finantsinspektsiooni veebileht minuraha.ee pani kirja viis kontrollküsimust, millele enne investeerimisotsuseid mõelda tasub.Foto: Alesia Kozik / Pexels
Raha
9. aprill 2021, 06:20

5 kontrollküsimust, mida enne investeerima asumist endale esitada

Finantsinspektsioon viis pankades, fondivalitsejates ja investeerimisühingutes läbi kontrolli, et selgitada välja, kas ja milliseid uusi tooteid ning seonduvaid riske pensionireformi tõttu turule tuleb. Selgus, et kõik suuremad pangad hakkavad pakkuma pensioni investeerimiskonto võimalust, mis on aga mõeldud eelkõige vilunud investoritele.

Arvestades sellega, et seoses pensionireformiga plaanivad mõned inimesed alustada esimest korda omal käel investeerimist, pani finantsinspektsiooni veebileht minuraha.ee kirja viis kontrollküsimust, millele enne investeerimisotsuseid mõelda tasub.

1. Mis on investeerimise eesmärk?

Enne, kui otsustad investeerimisega alustada, mõtle enda jaoks läbi, miks sa investeerid. Kas soovid investeerida raha selleks, et ennast proovile panna, või selleks, et vanaduspõlves oleks võimalik investeering rahaks teha? Kas soovid teha suuremat ostu või soovid hoopis lapsele ülikoolifondi raha koguda? Vastavalt sellele otsusele saad hakata mõtlema investeeringu tüübi peale.

2. Kui palju raha oled valmis kaotama?

Iga investeering on risk ning iga investeeringuga võib kaotada raha. Tee endale selgeks kaotuse taluvuse piir ning investeeringut valides arvesta sellega.

3. Kas vajad investeerimisotsuste langetamisel spetsialisti abi või konsultatsiooni?

Enne, kui sööstad oma raha investeerima, veendu, kas oled ise teinud kõik selleks, et sul oleksid olemas vajalikud teadmised ja info investeerimisotsuste tegemiseks. Tee ise ära kodutöö ning vajadusel pea nõu oma ala spetsialistiga. 

4. Kas üksi investeerimine on kõiki sellega kaasnevaid kulusid ja investeeringu iseloomu arvestades sulle kõige soodsam variant?

Olenevalt investeeringu iseloomust uuri välja, kas on kasulikum investeerimisega tegeleda üksi või palgata selleks mõni spetsialist. Teinekord võib üksi investeerimine erinevaid tasusid ja aega arvestades kulukamaks osutuda.

5. Kuidas tunda ära petuskeemi?

Enne investeerimisotsuse langetamist uuri investeerimisobjekti tausta ning vajadusel konsulteeri spetsialistiga. Petuskeemid on muutunud ajas järjest kavalamateks. Veendu, et sind ei plaanita kurjalt ära kasutada!

Loe rahateemadel rohkem minuraha.ee.