Foto: Tiina Kõrtsini
Reisimine
1. aprill 2021, 11:27

PLAANID PEA PEALE: üle 2% reisieelse koroonatesti tegijatest saab positiivse tulemuse

Enamik välisriike nõuavad riiki sisenemisel negatiivse koroonatesti ettenäitamist. Kuigi reisimine on praegu vähene, toimivad reisieelseid koroonaviiruse testid justkui skriiningumeetod, aidates üles leida ka need koroonaviiruse kandjad, kel sümptomeid ei ole. 

Reisieelseid koroonaviiruse antigeeni teste saab teha lennujaamas, Tallinna Sadamas ja Paldiski Põhjasadamas, kaubanduskeskustes asuvates kiirkliinikutes ning Confido Meditsiinikeskuses. Reisimiseks tuleb teha tasuline koroonaviiruse test – perearsti saatekirja kasutamine reisieelse testi tasuta saamiseks on keelatud.  

Lennujaamas tehti märtsis kokku 3171 antigeeni testi, Tallinna Sadamas 2334 ja Paldiski Põhjasadamas 782. Arvesse tuleb võtta, et Tallinna Sadamas avati testimispunkt alles märtsi keskel, nii et sealsed 2334 testi tehti tegelikult ainult kahe nädala jooksul. „Sadamas tehtud proovidest 61 andsid positiivse tulemuse. Lennujaamas testitutest oli positiivseid proove mõnevõrra vähem – 51 – ja Paldiski Põhjasadamas oli neid 31. See näitab, et meie seas liigub siiski ringi päris palju sümptomiteta inimesi, kes leitakse üles juhuslikult – ilma reisiplaanita poleks nad ju testima läinud,“ kommenteeris Confido testimispunktide koordinaator Liis Ader.

Aderi sõnul tähendab negatiivne antigeeni testi tulemus, et reisiplaanidega saab edasi minna, positiivse tulemuse korral tuleks aga tuleks inimese ja tema lähikontaktsete testimist jätkata PCR-meetodil. „Inimene peaks võtma ühendust oma perearstiga, et saada saatekiri PCR-testile ja püsima testi tulemuse saamiseni eneseisolatsioonis. Reisiplaanidega saab sel juhul edasi liikuda pärast negatiivset PCR-testi või perearstilt tõendi saamist tervenemise kohta,“ sõnas Ader. “ sõnas Ader.

Reisieelseks testiks tuleks aeg ette broneerida Confido kodulehel.  Enne reisile minekut on soovitatav riigis kehtestatud nõuded üle kontrollida, sest need muutuvad tihti. Arvesse tuleb võtta ka seda, et PCR-testile kehtestatud nõuded võivad erineda antigeeni testile kehtestatud nõuetest.