Põrandapesumasinaid saab ka rentida.Foto: tootja
Tehnika
30. aprill 2021, 14:40

PROOVIME JÄRELE: juhtmevaba põrandapesur – kas see on etem kui mopp?

Kodu koristamisel kipub viimane etapp, põrandapesu, sageli ununema või õigemini meelega ära jääma. Ometi annab niiske lapi või mopiga üle käimine viimase lihvi. Et mängleva kergusega jalgealused pinnad puhtaks saada, uurisime, kuidas töötab juhtmevaba põrandapesumasin.

Testimisel
Kärcheri juhtmevaba põrandapesumasin FC 3
Hind:
269.95, Hansapost.ee

Soovist põrandatel moppidega mitte lödistada ostis Jane Kirotar (49) endale aasta tagasi juhtmevaba põrandapesuri. «Ükski süsteem ei väänanud lappe piisavalt kuivaks ja paratamatult tuli teha seda käsitsi, lisaks hakkasid mopid kiiresti haisema,» loetleb naine põhjuseid, miks otsus oli kiire tulema.

Kärcheri juhtmevaba põrandapesumasin FC 3 Foto: tootja

Mida vaja teada? Mida tähele panna?

Kärcheri juhtmevaba põrandapesur toimib vee ja rullikute põhimõttel. Seadme küljes on kanister, kuhu tuleb lisada vesi koos väikese tilga pesuvahendiga. Kuid tuleb välja, et iga puhastusaine selleks ei sobigi! Jane ütleb, et temal oli ostes tootja poolt sobiv vahend juba kaasas.

«Kindlasti ei tohi pesurisse panna vahutavat ainet, sest isegi kui masinaga käia üle põrand, mida on varem töödeldud mõne muu ainega, hakkab see hiljem masinasse sattudes hirmsasti vahutama,» hoiatab naine aegsasti võimaliku vahupeo eest. Õnneks on näiteks Kärcheril olemas ka spetsiaalne vahend, mis kogumisanumasse lisatuna takistab vahutamist. Küll on Jane kasutanud abilist ka ainult puhta veega. Kui põrand ei vaja otsest pesemist, vaid kerget üle tõmbamist, on tulemus ka vahendita väga hea.

Kanistrist liigub vesi rullidele, mis käivad ringi ja usinalt põrandat nühivad. Rullid puutuvad omakorda vastu serva, mis musta ja üleliigse vee neilt maha kraabib ja kogumiskopsikusse suunab.

«Enne masinaga tööle hakkamist on tarvis muidugi põrandalt tolm kokku koguda. Mingid purud jäävad ikka põrandale, aga selle lükkavad rullid keerlemise suunas kokku,» selgitab Jane, nii et pole mingi vaev need pärast kühvlile lükata ja ära visata.

Otsi kohta, kus sa saad: algul hoiustas Jane masinat WC nurgas, kuid nüüd on see leidnud oma koha majapidamisruumi ukse taga. Foto: erakogu

Sobib ka vaibale

Naise kodus on masin kasutusel küll moppide ja põrandalappide asemel, kuid teinekord abistab seda ka aurupesur. Kahte aparaati omavahel võrreldes leiab Jane, et pesur on küll tõhus, kuid mitte nii mugav sagedaseks kasutuseks, kui seda on juhtmevaba Kärcheri seade.

Jane pere elamise põrandaid katavad kiviplaadid ning lakitud ja õlitatud parkett. Kõige puhul on masin töökindel ja saavutab sarnaselt hea tulemuse. Üllatuslikult ütleb aga Jane, et lisaks kõvale pinnale on ta sellega tõmmanud üle isegi vaibad! «Vaip jääb sedasi kergelt niiske, aga ilus puhas. Rullid nühivad sellelt ära karvad, purud ja mustuse, mida tolmuimeja ei võta,» kiidab naine.

Täislaetud põrandapesumasinaga saab ühe jutiga pesta u 60−80 m2 suuruse põrandapinna. Seda on isegi veidi rohkem kui juhendil kirjas. Suure maja jaoks jääb see aga lahjaks, leiab Jane. «Mina pesen algul ühe korruse, siis laen ja hiljem käin üle teise korruse. Eks see veidi ebamugav selles ole, sest laadimine võtab aega.»

Üks asi võiks veel mugavam olla – laadimisjuhe käib masina külge, selle asemel, et võiks olla ühendatud otse alusele, kus peal masinat hoitakse, toob perenaine näite, mis lisatoimetamist masin veel vajab. Niisamuti on tarvis masinaga töötades vahepeal musta vee kogumiskopsikut tühjendada.

Masin, mida pesta masinas

Kopsikut tuleb tühjendada ja pesta ka pärast masina kasutamist. Lisaks tuleks ka töövahendi korpus veega üle loputada. Rullikuid saab aga pesta pesumasinas tavalise pesu hulgas. «Seda ei ole muidugi tarvis väga tihti teha, piisab sellestki, et pärast kasutamist loputan selle voolava vee all puhtaks,» teatab Jane.

Naine tunnistab, et kuigi alguses oli ta masinas veidi pettunud selle mõningate puuduste pärast, siis kokkuvõtteks ütleb ta, et mopist on see ikka etem. «Tõmban tihti sellega üle ainult esiku, sest see vajab sagedamini pesemist. Mopiga nii palju nühkida ei jõua kui rullid ringi käivad,» on ta siiski rahul, sest juhtmevaba põrandapesumasin teeb töö tõhusamalt ära.

Põrandapesuri plussid ja miinused:

+ Puhastab hästi.
+ Ei vaja nühkimist või muul moel jõu rakendamist.
+ Ei ole tarvis veega lödistada.
+ Rullikuid saab pesta pesumasinas.
+ Masina töövalmis seadmine käib kiiresti, ka lahti võtmine ja puhastamine on lihtne.
+ Sobib kasutada ka vaibal.
+/- Aku peab vastu 60−80ruutmeetrise pinna puhastamiseks.
+/- Saab kasutada vaid spetsiaalse pesuvahendiga, mis ei hakka vahutama.
- Laadimine käib juhtmega, mitte parkimisaluselt.
- Ei mahu madalamate mööbliesemete alla ega kitsastesse kohtadesse.
- Põrandaliistudele jätab musta vee jälje.
- Musta vee kogumiskopsikut peab pesu ajal tühjendama.
- Kui põrand on eelnevalt pestud muu vahendiga, hakkab see masinaga töödeldes vee kogumiskopsikus vahutama.

Ostmise asemel

Põrandapesumasinaid saab ka rentida. Näiteks Kärcheri FC 5 mudeli laenutamine maksab 15 eurot päev (Puhastaise.ee). Wirbeli puhastusmasina rent on sama palju (Johannarent.ee). Laenutamise puhul ei pruugi tegemist olla juhtmevabade seadmetega.