Foto: Pixabay
Raha
7. märts 2021, 19:24

Etiketiasjatundja annab vastuse: kas arsti on sobilik ümbrikuga tänada? (4)

Kord sain telefonikõne oma ema raviarstilt, kes palus tulla arutama, kuidas edasi. Teadsin, et ta oli mu ema heaks teinud kõik endast oleneva – pühendanud oma aega ja teadmisi – ning olin talle tohutult tänulik. Oleks mul olnud võimalust kodust läbi käia, oleksin talle tänutäheks midagi omatehtut viinud, aga et polnud, ostsin väga hea tumeda käsitööšokolaadi. 

Hetkekski ei tulnud mul mõttesse tänada doktorit rahaümbrikuga. Miski, mis on seotud rahalise väärtusega, ei anna edasi südamest tulevat tänulikkust! Raha või kinkekaardi ulatamine arstile, õpetajale või ametnikule seostub mulle ainult ühe ääretult ebameeldiva sõnaga: korruptsioon.

Aga aeg-ajalt tahaks ju siiralt tänada arsti, päästjat või õpetajat – kindlasti on selliste ametite esindajaid veelgi. Samas on enamikul puhkudel tegu inimestega, kes saavad oma töö eest palka. Lisahüve vastuvõtmine võib ületada eetilise piiri. Kus ikkagi on piir korruptsiooni ja viisaka tänulikkuse vahel? 

Kuldset keskteed ei ole alati lihtne saavutada, kuid see on siiski täiesti tehtav.

Kõigepealt, kui keegi on oma tööd teinud korralikult, siis kindlasti on ta ära teeninud aitähi. Kui ta on lisanud oma südame ja hinge ning tema tegu on teid eriti sügavalt puudutanud, siis on igati kohane aitähhi veel millegagi täiendada. Kindlasti peaks see olema tagasihoidlik – enda korjatud aia- või põllulillekimp annab tänutunnet paremini edasi kui suurustlev bukett. 

Või miks mitte kinkida endameisterdatud käsitööeset, tuutut oma käega valmistatud komme või karpi kodumaiste maasikatega! Kui enda salvest või aiast midagi võtta pole, siis aitavad hädast välja turul või väikepoes oma kaupa pakkuvad kaasmaalased.

Tänukinkide puhul on ääretult oluline ajastus. Enne töö tegemist või kohe esimesel kohtumisel tehtud kingitus võib mõjuda kahemõttelisena ja panna tänatava kohmetuma. Üldjuhul tänatakse pärast töö tegemist.

Teine lugu on ametite esindajate meeles pidamine tähtpäevade puhul. Naistepäeva puhul arstile ulatatud tulbikimp ei tohiks kohmetuks teha ei kingi tegijat ega ka saajat.