Valvesüsteemide regulaarne hooldus on oluline igas majapidamises, kuhu need paigaldatud on. Foto: Malin / Unsplash
Tehnika
8. veebruar 2021, 11:06

PANE TÄHELE: 4 ohtu, mida külm ilm kodu valvesüsteemidele põhjustada võib

Nii krõbedad miinuskraadid kui sulailm võivad häirida elektroonikaseadmete tööd, mille hulka kuuluvad ka valveseadmed. Kui neid kasutatakse kütmata ruumides või õues, tasuks teada oma valveseadmete taluvuspiire.

Külm kahjustab akusid

Valvesüsteemide regulaarne hooldus on oluline igas majapidamises, kuhu need paigaldatud on. Eriti oluline on see aga kütmata ruumides, sest temperatuurikõikumised ja sellest tulenev niiskus lühendab akude eluiga. Haavatavamad on sellistes tingimustes patareidega juhtmevabad andurid.

Kui valvesüsteemi aku tühjaks saab, siis on maja elektrikatkestuse korral valveta. Selle ennetamiseks tasub lasta turvatehnikul kord aastas akud hoolduse käigus üle kontrollida ja vajadusel välja vahetada.

Kondensvesi tekitab valehäireid

Kütmata majades, näiteks suvilates ja maakodudes, võib ilmade jahenedes kõrge õhuniiskuse tõttu tekkida seadmetele kondensvesi, mistõttu annavad vahel valehäireid näiteks optilised suitsuandurid. Taolisi olukordi saab vältida, kui kasutada seadmeid, mis sobivad jahedamasse ja niiskemasse keskkonda.

Foto: Dom J / Pexels

Jääpurikas varjab kaamerapilti

Krõbeda talvekülma ja sulailma vaheldumise tõttu tekivad turvakaamerate külge jääpurikad, mis varjavad kaamera vaatevälja. Selle vältimiseks tasub aeg-ajalt oma kaamerapilt üle kontrollida ja vajadusel seadmed lumest ning jääst puhastada.

Närilised söövad juhtmeid

Külmade ilmadega otsivad majades peavarju ka närilised. Valvesüsteemidega seoses toovad nad kaasa kaks probleemi: hiired ja rotid võivad kaableid puruks närida või tekitada häireteateid, kui liikumisanduri vaatevälja satuvad. Vajadusel võib appi võtta loomakindlad liikumisandurid, mis põrandal jalutavast hiirest välja ei tee.

Silmas tuleks pidada sedagi, et kui on otsustatud närilistest mürksöödaga lahti saada, siis ei tohiks seda panna liikumisandurite vaatealasse. Nii meelitaks sööt närilised anduri vaatevälja ja põhjustaks samuti häireteateid.