Lindas toodeti nahkesemeid alates raamatu- ja kalendrikaantest kuni rahakottide ja karpideni. Foto: Erakogu
Raha
5. veebruar 2021, 06:30

RAHA PÖÖNINGUL | Mis hinda võiks küsida nahkgalanterii eest?

Nahkehistööl on Eestis auväärne ajalugu. 1920. aastal rajas parkal Juhan Susi Tallinnas nahatööstuse Linda, pärast sõda võtsid tegevuse üle riiklikud käsitööliste artellid ja muud tootmisüksused, mis tegutsesid igaüks eraldi. 1962.–1963. aastal koondati osa neist üheks suurettevõtteks, mille nimeks sai Nahkgalanteriikombinaat Linda. Plaanimajanduse tingimustes toodeti Lindas nahkesemeid alates raamatu- ja kalendrikaantest kuni rahakottide ja karpideni. 

Kui teid ennast on nostalgiline Linda nahkkarp ära tüüdanud, tasub sellele uus omanik otsida. Mis hinda võiks nahkgalanterii eest küsida?

5.00–7.00

Linda toodangut leiab näiteks oksjoniportaalist Osta.ee. Täpsemini on seal müügil kaks nahkkarpi. Veidi kulunud väljanägemisega lihtsa ruudumustriga karbike maksab seal 5 eurot. Vanavarapoes eAntiik on müügil paarkümmend Linda nahkkarpi. Neid on eri suuruses ja vormiga: kandilisi, ümmargusi ja ovaalseid ning igaüht kaunistab omamoodi pilt või muster. On nii ornamentikat kui ka linnavaateid, kombineeritud on eri värvi ja tekstuuriga nahka. Neist kõige lihtsama, triibumustriga karbi eest küsitakse 7 eurot. 

13.00–26.00

Teine Osta.ee-s esindatud heas korras lillemustriga laegas maksab 13 eurot. eAntiigis maksab lihtsa vormiga, ent mitmevärviline ja peegliga karbike 20 eurot. Kõige kallim nahkkarp selles vanavarapoes, Tartu pildiga kaunistatud, on väärt 26 eurot.