Testisime puhastusrulle 3−4kohalisel nurgadiivanil ja selle patjadel, mida kasutavad kaks täiskasvanut, väike laps, kohev pikakarvaline kass ja kuldne retriiver. Foto: Amina Filkins / Pexels
Raha
14. veebruar 2021, 18:53

SELGITAME VÄLJA: milline odav puhastusrull teeb diivani päriselt puhtaks?

Lemmikloomadega kodu on tihti täis rõõmukilkeid ja siblimist, niisamuti ka purusid, karvu ja tolmurulle. Selgitame välja, millised puhastusrullid saavad lisaks riiete puhastamisele hakkama ka pehmelt mööblilt karvade kokku korjamisega.

Puhastusrulli ostmisel ei võeta tavaliselt ette liigset uurimistööd ja ostukorvi jõuab rull, mis parasjagu poes ette jääb. Paraku ei saa iga puhastusrull oma tööga hakkama või suisa laguneb peagi. Jagame oma tähelepanekuid, et saaksid abimeest pikalt kasutada. 

Osta tuleb pimesi 

Tundub, et mõneti on tootjad jäänud lootma eksiostudele või siis pole pidanud tarbija informeerimist vajalikuks, kuna rullide pakenditelt infot toote kohta ei leia, kuigi see on oluline. Alles kodus pakki avades või katsetades selgub, milline on liimipaberi tugevus, kuidas vahetada rulle otsiku otsas, mispidi jookseb paber jms. Tigeri rulliga jääb ka puhastuslehtede arv hilisemaks avastamiseks.

Mida testiga teada saime? 

Kõige lihtsam käepide on kõige mugavam

Toote käepideme kuju ja pikkust tuleks juba poes uurida. Sihiks võiks võtta lihtsa varre, sest kõiksugu disainelemendid varrel hakkavad segama: nii sälgud, konksud kui ka omamoodi kuju. Võimalusel vali pikema või eenduva varrega puhastusrull, eriti kui kasutaja on ka meesterahvas, sest keskmisest suuremale käele on lühikesed käepidemed ebamugavad ja väsitavad pikapeale peopesa. Ses mõttes on kõige paremad Kroni ja Sini pidemed, sest hoiavad sõrmenukke mööda diivanit hõõrdumast. Teiste puhastusrullidega läksid sõrmenukid diivanit puhastades marraskile.

Toote konstruktsioon on võtmeküsimus 

Kaheosalised puhastusrullid, mille paberirulli vahetamise jaoks peab ülemise osa varrest eemaldama, osutusid ebakvaliteetsemaks kui ühes tükis tooted. Tingi ja Pepco Home’i rullid ei jõudnud testides paberrulli vahetusenigi, kui rullid jõudsid pärast vastavalt kuuendat ja kuueteistkümnendat paberit korduvalt suure kaarega maha lennata. Pärast seda tarvikute osad enam kokku ei jäänud ja testiga jätkata ei saanud.

Liimipaber peab olema tugev, aga vahetus lihtne 

Mööbli või struktuursemate rõivaste puhastamisel on oluline, et liimipaber oleks tugev. Sama tähtis on ka, et uut lehte oleks lihtne tõmmata. Nii võib mõne toote puhul kuluda pikem aeg nii paberite vahetamise kui ka puhastamise peale. Sini rull üllatas kahel moel: erakordselt tugeva liimiga, mis oli super, kuid ebameeldiv oli avastada, et puhastusrulli paberil puudus murdekoht. Viis meetrit paberit rullis pole jaotatud lehtedeks nagu teistel toodetel ja seega tuleb värske liimipinna saamiseks paberit ise murda või kääridega lõigata. Kuna liimipaber on aga väga tugev, jäävad nii sõrmed kui ka käärid pidevalt liimi külge kõvasti kinni ja paber kipub valest kohast rebenema. Kõige mugavam oli vahetada diagonaalseid pabereid, mis jäid kergemini sõrme alla.

Boonused! 

Sini puhastusrull rõõmustab märkega, et on valmistatud 100% ümbertöödeldud plastist ja on toodetud meie lähedal, Soomes. Tore, kui rull tuleb ümbrises, sest seal on toodet mugav puhastuskordade vahel hoiustada.

Tasub investeerida 

Kuna hinnavahe on rullidel väike ja neist odavamad põrusid testis, tasub eelistada kallimat töövahendit. Nii hoiad kokku puhastuse aja pealt ja rull ei satu nii pea prügimäele.

Testisime puhastusrulle 3−4kohalisel nurgadiivanil ja selle patjadel, mida kasutavad kaks täiskasvanut, väike laps, kohev pikakarvaline kass ja kuldne retriiver.  Foto: Jonathan Cooper / Unsplash

Kuidas testisime?

Testisime puhastusrulle 3−4kohalisel nurgadiivanil ja selle patjadel, mida kasutavad kaks täiskasvanut, väike laps, kohev pikakarvaline kass ja kuldne retriiver. 

Esimene test: 50 × 50 cm suuruse puuvillase padjakatte puhastamine. 

Teine test: kogu diivani rullimine seni, kuni pehme mööbel puhtaks sai või puhastusrull vastu pidas.

Valik korduskasutatavaid puhastusharju ja -rulle poes

Redeckeri karvaeemaldushari (13,5 × 7 cm) 
Hind 22.95, Elamisekergus.ee 

Naturaalsest kummist harjased eemaldavad riietelt ja mööblilt loomakarvad, tolmu ja kõõma. 

***

Pestav rull karvade ja tolmu eemaldamiseks (17 × 10 × 5,2 cm) 
(Soodus)hind 2.50, Tootemaailm.ee

***

Sonaxi lemmikloomakarvade eemaldamise hari 
Hind 11.99, Kaup24.ee

Pehmete kummist harjastega hari juukseja loomakarvade eemaldamiseks istmetelt, polstritelt ja vaipadelt. 

***

Trixie kinnas karvade kogumiseks
Hind 9.49, Kaup24.ee

Spetsiaalse aksomiinpinnaga kinnas puhastab ja kogub karvu kangastelt ning riietelt. 

Clinti neli-üheshari ebemete eemaldamiseks 
Hind 9.00, Kodukeskus.ee

Vahetatavate peadega tolmurullide ja toppide eemaldi riiete, polstrite ja kardinate puhastamiseks. 

Vaata lähemalt ka tabelist:

Võrdleme puhastusrulle. Foto: Laura Verte