Perekond Kahar.Foto: Erik Peinar
Inimesed
22. veebruar 2021, 17:43

ARVAMUS | Tähtpäevad tuleb ise tähenduslikuks muuta!

Mõeldes meie pere traditsioonidele, siis üks tähtsamaid on kindlasti vabariigi aastapäeva tähistamine. Ilmselt on selle tähtpäeva väärtus ja olulisus kaasa antud eestlaseks olemisega. See on see miski, mis toob hümni ajal silmanurka pisara ja peab eesti lippu kõige ilusamaks ilma peal.

Juba ammu, kui abikaasaga alles kohtusime, pidasime vabariigi aastapäeva eriliseks. Päev algas lipuheiskamise ja paraadi vaatamisega. Alati kuulus sellesse päeva ka jalutuskäik vanalinnas ja pidulik õhtueine. Nüüd, kus meie peres on ka pojad Otto ja Aksel, on juurde tulnud uusi tavasid, mille kõrval on vanad veelgi tähtsamaks muutunud.

Peame traditsioone väga oluliseks. Need on meie pere jaoks justkui turvalised raamid, millele võid alati kindel olla. Samas annavad need ka võimaluse olla loominguline ja luua olulisi mälestusi, mida endaga alati kaasas kanda.

Meie pere seni kõige erilisem vabariigi aastapäev oli 2018. aastal, kui Eesti riik sai 100-aastaseks. Õnneliku loosimise tulemusena saime pühadenädalal võimaluse minna Pika Hermanni torni tippu vaatama, kuidas heisatakse Eesti lipp. See emotsioon oli midagi nii erakordset, et lapsed siiani räägivad sellest.

Muutsime ka koduse vabariigi sünnipäevapeo erilisemaks, kutsudes sõbrad koos lastega külla. Kõik oli korraldatud presidendi vastuvõtu stiilis. Kõige noorem külaline, kolmene Teesi, sai austava ülesande olla President ja väljakuulutamise peale käisid kõik külalised Presidenti tervitamas ja õnnitlemas.

Perekond Kahar. Foto: Erik Peinar

Traditsioonide juures on oluline meeles pidada, et need on terve pere jaoks. Igaühel võiks olla oma osa ettevalmistustes, ükskõik kui noor või vana ta on. Lastega koos traditsioonide hoidmine on midagi väga erilist, sest see annab võimaluse ka endal minna mõneks hetkeks tagasi lapsepõlve ja näha maailma nii nagu nemad. Mõelge kasvõi jõuludele või maagilisele jaanipäevale – kui tähenduslikuks muutuvad need koos lastega!

Sel aastal tuleb aastapäev eriline nagu alati: hommikune lipuheiskamine ja pidulikum hommikusöök, siis rongisõit vanalinna jalutama ja kui põsed punaseks saadud ja külm varbaid naksama hakkab, siis sõidame koju, et teha ettevalmistusi õhtuks. Meie õhtuselt peolaualt leiab klassikalised keedukartulid, süldi ja ahjuliha, heeringa ja kilu, musta leiva ja Eesti või. Lapsed teevad alati ka šokolaadikooki, mis kaunistatud kuivatatud rukkililleõitega ja meie erilise lemmiku sini-must-valge jäätisega.

Lisaks õhtusöögile kuulub sellesse päeva kahtlemata ka õhtuse televisiooniprogrammi jälgimine koos presidendi kõne ja kontserdiga. See päev on perega koosolemise päev, olles täis armsaid sini-must-valgeid hetki.

Alice Aasmäe-Kahar, tulihingeline Eesti sõber