Enamikus pankades on võimalik erinevaid hoiuseid avada täiesti tasuta. Foto: Alar Truu
Raha
29. jaanuar 2021, 06:08

4 lihtsat nippi, mille abil oma rahaasjad korda saada (1)

Populaarses rahatarkuse grupis #Kogumispäevik kutsus noor suunamudija Kätriin Huttunen aktiivseid kogujaid sel aastal oma rahaasjadele rohkem tähelepanu pöörama. Nutikad kogujad, keda on gruppi kogunenud nüüdseks juba üle 35 000, jagasid üleskutse raames nippe, kuidas nemad sel aastal oma eelarve korras kavatsevad hoida.

Exceli tabel on endiselt populaarne abiline

Ilma detailse eelarveta on raske aru saada, kust täpselt oleks võimalik raha kokku hoida. Olles jälginud oma kulusid mitme kuu vältel, mõistad paremini, millised kulutused on üleliigsed ning kust on võimalik kokku hoida. Seejuures on mitmed kogujaid andunud Exceli tabeli fännid. Grupiliikmed märgivad, et internetist võib leida tuhandeid kuueelarve tabeleid, mida on alati võimalik enda vajadustele kohandada. „Kasutan Excelit ja pean selles arvestust juba kümme aastat. See on nagu omamoodi päevik, kust saab hiljem näha, mis kuul või mis aastal midagi ostnud olen,“ jagab üks motiveeritud koguja.

Võta vastu väljakutse

„Minu suurimaks motivaatoriks on väljakutsete tegemine!“ lausub üks innukas koguja. „Kuigi hoian oma eelarvel ka niisama silma peal, teevad väljakutsed kogumise lihtsalt palju lõbusamaks. Teistega koos on seda vahva ette võtta!“ räägib teine koguja. Kulude jälgimisega alustamisel on esimeseks barjääriks sageli just motivatsioonipuudus, mis tuleb ületada. Väljakutsed annavadki vajaliku lisamotivatsiooni, mille abil on võimalik püüelda kindla eesmärgi poole ning saada toetust ka teistelt väljakutses osalenutelt.

Leia rakendused, mis lihtsustavad kogumist

„Rakenduste kasutamine on hea ja kiire viis üles märkida kõik kulud ja tulud. Nii ei jõua ükski kulutus vahepeal meelest minna,“ jagab üks grupi liige. Kogujad soovitavad mitmeid rakendusi, mis on eelarvestamisel neile suureks abiks olnud: näiteks eestikeelsed 1Money, MyFinancier ning lihtsad ingliskeelsed, näiteks Money Manager, Easybudget ja Daily Budget on vaid mõned rakendustest, mis kommentaariumitest tihti läbi käivad. Eelarvestamisele orienteeritud rakendused aitavad lisaks teha huvitavaid analüüse ning ülevaateid, mida ise ehk Exceli tabeli põhjal kohe teha ei oskakski.

Ava hoius pangas

Enamikus pankades on võimalik erinevaid hoiuseid avada täiesti tasuta. Kogenud kogujad soovitavad kuu alguses kanda hoiusele kindel summa ning teha sellele ligipääs võimalikult raskeks, et ei tekiks kiusatust raha välja võtta. Mida raskemaks endale ligipääsu teed, seda rohkem hakkad mõtlema ka selle peale, kas hoiuselt raha väljavõtmine on ka päriselt õigustatud. „Mul on konto all mitu erinevat hoiust, kuhu raha enda eest n-ö ära peidan, et mul ei tekiks korraga soove ja tahtmisi, kui näen summat, mis mu aktiivsel kontol on,“ naljatleb üks Kogumispäeviku liige.