Alates 8. veebruarist muutuvad WhatsAppi privaatsuspoliitika sätted. Foto: Christian Wiediger / Unsplash
Tehnika
9. veebruar 2021, 15:20

Eestis asuvatele kasutajatele uus privaatsuspoliitika ei laiene. 

WHATSAPPI ULTIMAATUM: palju paksu pahandust ja nördinud loobujaid. Aga mis tegelikult juhtus? (5)

Aastal 2014, kui Eestiski populaarne vestlusrakendus WhatsApp Facebooki omandusse läks, lubati kasutajatele, et nende nimesid, aadresse, asukohta või internetiotsingu ajalugu koguma ega kasutama ei hakata. Aasta alguses aga teatas WhatsApp, et alates 8. veebruarist on rakenduse kasutajal valik: sa kas nõustud uute tingimustega või sinu konto blokeeritakse, mille tulemusel rakendust enam kasutada ei saa. 

Teade uutest privaatsuspoliitika sätetest lõi kasutajaskonna üle maailma kihama, kui nad said äpis teate, et WhatsApp on teinud oma tingimustes muudatusi ja hakkab nüüd muuhulgas jagama nende andmeid teiste Facebooki firmadega.

Vastavalt rakenduse kasutamise tingimustele muutus alates eilsest, 8. veebruarist kasutajatele kohustuslikuks oma isikliku informatsiooni jagamine nii Facebooki kui selle tütarfirmadega. Teisisõnu, kui kasutaja soovib rakendust edasi kasutada, tuleb tal nõustuda privaatsuspoliitika muutmise sätetega, sh hakata rakendusega jagama oma nime, profiilipilti, olekut, telefoninumbrit, kontakte ja IP-aadressi. Samuti küsitakse infot kasutaja mobiilsete seadmete kohta, näiteks telefoni mudelit või missugune operatsioonisüsteemi versioon parasjagu kasutusel on. Kui aga siduda äpp mõne ettevõttega, jõuab Facebookini info ka näiteks selle kohta, kui palju raha tellimusele kulus ning kuhu see postitati. 

Euroopa Liidus kehtivad karmimad privaatsusregulatsioonid aga sätestavad, et siin sellist praktikat rakendada ei tohi, mistõttu ka Eesti kasutajatele uus privaatsuspoliitika ei laiene. Sellegipoolest jõudis esmane uudis palju probleeme ja segadust tekitada ning see on paljud kasutajad pannud rakendusest üldse loobuma ja teisi suhtlusäppe proovima. 

Allikas: theregister.com, techcrunch.com