Enne lõkkele asetamist tee konservi kaane sisse mõned augud. Foto: Easy Outdoors
Nipid
10. jaanuar 2021, 11:29

VIDEO | Lõkkes plahvatav konserv ja teised äpardused ehk Matkale minnes jäta need asjad tegemata! (2)

Matkal võib juhtuda igasuguseid äpardusi. Mõni juhuslikult, mõni aga teadmatusest ja kogemuste puudumisest. Viimaste vastu leiab lihtsasti rohtu silmaringi avardades ja ennast harides, sest iga reha otsa ei pea ilmtingimata ise astuma.

Ilmselt tuleb paljudele tuttav ette olukord, kus matkal olles asud süüa valmistama ja avastad, et kõik selleks vajalikud riistad on koju ununenud. Konserv aga vajab soojaks tegemist ning munad praadimist; või lahvatab pann leekidesse, kui te just parasjagu hakkate kartulit friteerima, sest õli on liiga kuum; või tekkis vajadus plastpudelis vett keeta, aga unustasid korgi peale. Kuidas käitud?

Järgnevalt vaatame, mis juhtub loetletud situatsioonides, kui …

NB! Kõik katsed on läbi viidud kontrollitud keskkonnas, ohutusreegleid silmas pidades ning kogenud professionaalide poolt. Ärge neid kodus ise järele tehke!

Konserv lõkkes

Jah, sul on konserv ja sul on vaja selle sisu soojaks teha. Sul on ka lõke, aga sul pole ühtegi sobivat anumat käepärast. Pistad konservi tulle? Mitte just kõige parem mõte, sest …

Kuumutamise käigus tekib rõhk ja seda reeglina ainete ühest olekust teise üleminekul või paisumise tagajärjel. Kuna konserv on kinnine, ei pääse see välja ning järgnebki plahvatus, nagu allolevalt videolt näha võib:

Targem on talitada nii: tee enne lõkkele asetamist konservi kaane sisse mõned augud. Nii saad toidu soojaks, kõhu täis ja jääd ka ise terveks.

Muna lõkkes

Mune reeglina just väga tihti matkale kaasa ei võeta, vähemalt kana või mõne muu sulelise omi mitte, aga vahel juhtub sedagi. Ja noh, muna peekoniga hommikusöögiks kõlab ju igati hästi, juhul kui sul on vastavad vahendid nende valmistamiseks kaasas. Aga kui ei ole?

Jah, muna saab lõkkel valmistada ka ilma poti või pannita otse tules, aga seda vaid juhul, kui sa tead, mida teed. Kui sa ei tea, siis oled varsti munapuruga kaetud ja see pole kindlasti just kõige nauditavam kogemus. Nagu juba konservi juures sai mainitud, tekib kuumutamise käigus reeglina ainete ühest olekust teise üleminekul või paisumise tagajärjel rõhk. Kuna muna on iseenesest kinnine anum, ei pääse see välja ning järgnebki plahvatus, nagu allolevalt videolt näha võib:

Targem on talitada nii: võta muna ja tee selle teravamasse otsa auk. Pane sütele ning üsna pea, täpsemalt umbes viis minut hiljem, ongi sul lõkkes küpsetatud muna.

Põleva õli kustutamine veega

Kuna eelnevad näited olid toiduvalmistamise seisukohast üsna ekstreemsed, heidame pilgu ka sellisele olukorrale, mis võib juhtuda, kui kõik lokkamiseks vajalikud tarvikud on kaasas, kuid hajameelsus tuleb peale, matkakaaslane segab vahele või lapsed nõuavad tähelepanu.

Panid panni õli või mõne muu rasvainega just tulele, et midagi praadima hakata, kui pidid tegevuse mingil põhjusel katkestama. Mõne aja pärast naastes otsustad pooleli jäänud protsessi jätkata, sest pann juba säriseb tulel mõnusalt. Võtad tooted, mida praadida soovisid, paned pannile ja õli hakkab pritsima. Vägevalt ja igale poole! Ka lõkkesse, võttes kohe tuld ning süüdates panni. Proovid leeke veega kustutada ja … Vesi tekitab põleva rasvainega kokku puutudes veel suurema põlengu, sest see aurustub plahvatusega, nagu allolevalt videolt näha võib:

Targem on talitada nii: kui õli läheb pannil põlema, ära satu paanikasse, vaid eemalda see lihtsalt tulelt pika kaika või mõne teise sarnase vahendi abil, et sa end ära ei kõrvetaks. Kodustes oludes, kus sarnane situatsioon võib samamoodi tekkida, kasuta aga spetsiaalseid kustutusvahendeid.

Vee keetmine plastpudelis

Vee puhastamiseks on mitmeid viise, alates destilleerimisest ning lõpetades keemilise töötlusega, kuid meie vaatame hetkel vahest kõige levinumat meetodit – keetmist. Ja mitte tavalist potis või kannus keetmist, vaid plastpudelis, sest hädaolukorras võib juhtuda, et sul pole ühtegi teist nõud käepärast.

Tegelikult ei erine vee keetmine plastpudelis oma olemuselt ükskõik millise vedeliku keetmisest ükskõik millises anumas. Põhimõte on sama – tuleb saavutada ja säilitada keemistemperatuur. Veel on see normaalse atmosfäärirõhu korral 100,1 °C.

Keemine tähendab teisisõnu aine üleminekut vedelast olekust gaasilisse, mille iseloomulikuks tunnuseks on vedeliku sees tekkivad küllastunud auru mullikesed, mis üha kasvades tõusevad pinnale ning paiskavad auru vedeliku kohal olevasse ruumi.

Teooria selge, asud praktika kallale. Paned veega täidetud pudeli lõkke kohale ja hakkad ootama, sest vee keetmine lahtisel tulel on tavaliselt päris pikk protsess. Mõne aja pärast aga avastad, et unustasid pudelile korgi peale. Maha sa seda enam keerata ei julge, sest pudel on omandanud juba üsna veidra kuju. Ilmselt järgneb kohe kärgatus? Või siis mitte? Vaata videost järele: