Viimasel ajal on lahvatanud nõukaaegsete nõude hullus, mis on nende hinnad lakke löönud. Foto: Heiko Kruusi
Raha
14. jaanuar 2021, 14:36

RAHA PÖÖNINGUL | Tarbeklaasi vaaside hinnad on pandeemia ajal tõusnud kosmilistesse kõrgustesse

Pandeemia tõttu koju jääma sunnitud inimesed on vist nostalgiast lohutust otsimas. Viimasel ajal on lahvatanud nõukaaegsete nõude hullus, mis on nende hinnad lakke löönud. Näiteks aastatel 1940–1993 tegutsenud klaasitehase Tarbeklaas toodang ei vaja ilmselt suuremale osale inimestele tutvustamist, sest nõukogude ajal oli nende lauanõusid küll igas majapidamises. Vana aja toodangu vaimustus on viinud selleni, et üheainsa vaasi eest võidakse küsida lausa mitusada eurot. 

Seega, kui kodus on toonast tarbekaupa, mis teis endas nostalgiapuhangut ei tekita ja millest raatsite loobuda, siis on täpselt õige aeg see müüki panna ja head hinda küsida. 

00.10–00.25 

Kõige soodsamaid Tarbeklaasi vaaside hindu näeb portaali Osta.ee oksjonil. Paraku on need vaid algsed. Nii oodatakse seal kõrgemaid pakkumisi vaasile Ira, mille alghinnaks on määratud 10 senti. Kahe lillaka Astri alghind on 25 senti. Kõik lilleanumad on terved ja korralikud – kui, siis vaid veidi kulunud väljanägemisega. Aga nagu öeldud, pole tegu lõplike hindadega

45.00–380.00

Facebooki on tekkinud grupp Eesti Tarbeklaasi Fännid, kus iga päev nende tooteid vahendatakse. Näiteks kolmest klaasikunstnik Eino Mäelti 1970. aastatel loodud Astri seeria vaasist leidsid kaks ostja vähem kui poole poole päevaga – üks 45, teine 69 euro eest.

Osta.ee-s on aga ka palju päris krõbedate hindadega Tarbeklaasi vaase. Pikk kitsas Komeet maksab kohe välja ostes 56, Sahara 64, Aster III 65 ja Ira 75 eurot. 

Veelgi kõrgemaid pakkumisi ootavad kolm vaasi Eino Mäelti loomingust: Põhjaranniku eest tahetakse vähemalt 185 eurot ja kahe teise hinnad on 250 ja 280 eurot. Kõige kallim on kunstnik Pilvi Ojamaa loodud vaas, mis arvatakse väärt olevat 380 eurot.