Võttes näiteks viimatised hädaolukorrad Eestis, oleks äpi kasutamisest olnud mitmeti kasu.Foto: Naiskodukaitse
Tehnika
27. jaanuar 2021, 05:03

Testime „Ole valmis!“ äppi – milleks see täpselt valmistuda aitab?

Kuigi Naiskodukaitse mobiilirakendus „Ole valmis!“ loodi juba 2018. aastal, on alles möödunud aasta tõstnud kriisideks valmis olemise suuremalt inimeste huviorbiiti. Uurisime lähemalt, millisteks olukordadeks aitab äpp sul end valmis seada.

Testimisel: Mobiilirakendus „Ole valmis!“
Tasuta kasutamiseks nii Androidi kui ka iOSi süsteemile

Koroonakriis värskelt meeles, kipuvad muud olukorrad aga kiiresti ununema. Pisike pilguheit viimasesse kahte dekaadi näitab aga, et hädaolukorrad polegi nii haruldased – kes siis ei mäletaks 2001. aasta metanoolitragöödiat, 2005. aasta jaanuaritormi ja Pärnumaa üleujutust, 2010. aastal lumevangi jäämist Padaorus, 2019. aastal Lõuna-Eesti elektri, veevarustuse ja mobiililevita jäämist või rohkeid metsapõlenguid! Just kõikideks sellisteks olukordadeks aitabki vaadeldav äpp valmis olla.

Mida ma sellega teha saan?

Mobiilirakenduse „Ole valmis!“ kasutusele võtmine on lihtsaimast lihtsam – alustamiseks on vaja see vaid alla tõmmata. Pole tarvidust end isegi kasutajaks registreerida.

  • Äpis on peidus kõikvõimalikud juhendid: üldised käitumisjuhised kriiside korral ja iga konkreetse teema kohta eraldi: tuleohutus, looduskeskkond, elutähtsate teenuste katkemine, küberturvalisus, infosõda jms.
  • Sealt leiab ka 22 info- ja abiliini numbrit, millele äpist otse helistada saab.
  • Rakenduses on võimalik läbida küberhügieeni alusõpe, mida saab igal ajal jätkata ja oma teadmisi kontrollküsimustele vastates testida. Nii mõnigi fakt võib tulla üllatusena ka regulaarsele ja enda meelest teadlikule internetikasutajale!
  • Üks oluline äpi osa on oma varude hindamine nimekirju täites. Märkides üles oma kodus, autos või kotis olevad asjad, saad selge pildi, kui hästi oled valmistunud evakuatsiooniks, karantiiniks vm üleelamiseks ehk kas oled varude poolest tibupoeg, kotkapoeg, eesrindlik kaljukotkas või kõikide kotkaste kuningas.

Miks mul seda vaja on?

Ennekõike on äpp ennetav tööriist, mis aitab olukordadeks valmistuda, end eelnevalt harides ja läbi mõeldes, millised õnnetusjuhtumid või ohuolukorrad on reaalselt sinu elukohas või elustiiliga võimalikud. Kas sa oled neiks valmis?

Kuigi kriisiolukorras või õnnetuse korral on targem ikka esmalt abi kutsuda, siis mitte nii ajakriitiliste asjade korral (nt puugihammustus, lõhkekeha leidmine, metsas ööbimine vms) saab äpi soovitusi järgida jooksvalt tegutsedes küll.

Niisamuti leiab rakendusest teemasid, millele algul ei oskakski ennetusega seoses mõelda, nt õpetuse, kuidas ja kuhu paigaldada vingugaasiandur; teadmise, millised on levinumad söögiseened; Päästeameti jääkaardi, et kontrollida, kus piirkonnas on jääleminek lubatud ja ohutu või kuidas vältida investeerimispettust ning kuidas tunda ära äkkrünnakut või aidata lähisuhtevägivalla ohvrit.

Mis jäi puudu?

Äpi „Ole valmis!“ kõik võimalused ja põhjalik sisu tuleb välja alles selle kasutamisel. Mida rohkem sellega töötad, seda enam saad aru, et valmisolekut nõudvaid olukordi on rohkem, kui suudad ette kujutada. Seetõttu on tänuväärne, et kõik juhised on tarbijale koondatud ühte keskkonda.

Kui millegi kallal üldse nuriseda, jäävad sõelale kaks asja: tekstimassiiv ja automaatteavituste puudumine. Kuna paljud inimesed tegutsevad siiski alles häda korral, siis pikka peenes kirjas teksti ei jõua kriisi ajal lugeda. Seetõttu võiks olla navigatsioon intuitiivsem. Õnneks on olemas otsingunupp, mis leiab vajamineva teema kergesti üles.

Äpist võiks olla võimalik tellida ka automaatteavitusi, et inimesed, kes ei jälgi meediat, ilmateenistust või muid kanaleid, saaksid ohuolukorra kohta äpist hoiatuse. Samas, ilmselt ei saa ühele rakendusele panna ka kõiki ootusi – kasutajal endalgi peab olema mõtlemis- ja tegutsemisvõime!

Äpi plussid ja miinused

+ Kõik käitumisjuhendid ühes keskkonnas koos.

+ Ei vaja kasutamiseks registreerimist, töötab erinevate operatsioonisüsteemidega ja on tasuta.

+ Võimalus äpist otse helistada abiliinidele.

+ Saad hinnata koduseid kriisivarusid tänu nimekirjade täitmisele.

+ Juhiseid ja soovitusi uuendatakse pidevalt.

+ Eesti, inglise ja vene keeles.

+/ Töötab ka võrguühenduseta, välja arvatud videote vaatamine, helistamine, keelevahetus ja kaardirakendused, mis vajavad levi.

+/ Ennetusele lisaks võiks äpil olla ka operatiivne pool, et sellest oleks kasu ka kriisis.

Juhendid on liiga tekstilised, need võiksid olla lühemad ja intuitiivsemad.

Äpp ei saada teavitusi ega hoiatusi, kui on juhtunud katastroof või peaks end valmis panema eriolukorraks.

Mõnelt leheküljelt „tagasi“-nuppu vajutades liigub äpist välja.

Et teaksid, mida teha

Võttes näiteks viimatised hädaolukorrad Eestis, oleks äpi kasutamisest olnud mitmeti kasu.

  • Metanoolitragöödia – millised on mürgistuse tunnused ja esmaabi andmise võimalused, mis on mürgistusteabekeskuse number.
  • Üleujutus – kuidas käituda hoiatuse saamisel; milliseid ettevalmistusi teha tormi või üleujutuse korral; millal evakueeruda; mida teha pärast jne.
  • Lumetorm – mida varuda, kust saada infot sõiduteele tekkinud takistustest jne.
  • Veekatkestus – kui palju iga inimese kohta vett varuda; kuidas loodusest leitud vett filtreerida; mida kasutada kuivkäimlaks; kuidas tagada isiklik hügieen jne.
  • Elektrikatkestus – milliseid reservtoiteallikaid kasutada; kui suur on katkestuspiirkond; kuidas teha tulekustutist külmkapp jne.
  • Mobiililevi puudumine – kust saada infot, mida kasutada pangakaardi asemel, kuidas abi kutsuda jne.
  • Metsapõleng – kust saada infot tuleohuklasside kohta, keda teavitada tulekahju avastamisel.