Foto: Triin Raa
Uudised
29. detsember 2020, 15:51

Ajakiri Käsitöö tunnustab oma lemmikuid Käsitöö Paiga! 

Aasta 2020 hakkab läbi saama ning on kokkuvõtete ja tunnustamise aeg. Soovime tõsta esile neid kaasautoreid, koostööpartnereid ja sõpru, kelle tegevus ja tugi on aidanud meil sel aastal valmis teha kuus inspireerivat ja harivat ajakirja. 

Teeme sel aastal algust Käsitöö Pai traditsiooniga ja tunnustame silmapaistvaid tegijaid kuues kategoorias. Valik sündis ajakirja Käsitöö toimetuse liikmete ühisel arutelul ja otsused osutusid üsna üksmeelseteks. Peale ajakirja Käsitöö Pai 2020 tiitli kingime kõigile tunnustuse saanutele ka ajakirja Käsitöö aastatellimuse ja Käsitöö suure šokolaadi.

Inspireeriv käsitöömeister-suunamudija

Meister, kes oli terve 2020. aasta jooksul pidevalt oma tegude ja sõnadega eeskujuks teistele, tema näputöö ja juhendid olid alati korrektsed ja viimistletud. Ta on heade käsitöötavade eestkostja ning esindab samu väärtusi, mida meiegi Käsitöö ajakirjas oluliseks peame.

Margit Salk, omanimelise rõivabrändi omanik, disainer ja õmbleja. 

Margiti õmblustööd on rõõmustanud Käsitöö lugejaid juba seitse aastat. Tema naiselikult kaunid, klassikalised ja väga korrektselt viimistletud kleidid inspireerisid Käsitöö numbrites nii toimetust kui ka lugejaid. 

Foto: Terje Talts

Vaata Margiti kleite Käsitöö 2020. aasta aprilli–mainumbrist ja augusti–septembrinumbrist ning volangiga rataskloššseelikut Käsitöö 2020. aasta juuni–juulinumbrist. 

Väärt sotsiaalmeedia grupp/leht 

Temaatiline grupp sotsiaalmeedias, mis on 2020. aastal eriliselt silma jäänud olulise temaatilise platvormina, jagades käsitööalast infot, pakkudes asjalikke ideid ning kogemuste vahetamise võimalust.  

Õmblustuba, 10390 liiget. Grupp, kus on alati ajakirja Käsitöö jaoks olulisi teemapüstitusi ja viiteid. Tunnetame toimetuses, et astume sellesse gruppi koondunud inimestega ühist sammu. Grupis püstitatud küsimused on leidnud kajastust ajakirjas ja vastupidi. Sageli saame grupis tekkinud küsimuste puhul viidata ajakirjas ilmunud artiklitele või mudelitele. Õmblustoa grupis on üle 10 000 liikme, kelle hulgas on nii professionaalsed õmblejaid, harrastajaid kui ka õmblustöödega alles alustajaid. Suhtlus grupis on väga sõbralik ja toetav.

Rahvuslikud riided ja rahvariided, 5000 liiget. Grupp, kus jagatakse väga palju asjalikku infot traditsioonilise käsitöö kohta. Arutelud on sisukad ja harivad. Gruppi on koondunud rahvariietest ja rahvuslikult käsitööst huvituvad käsitöömeistrid, -õpetajad, -teadlased ja asjaarmastajad. Grupp on terve aasta jooksul väga soojalt toetanud ajakirjas Käsitöö ilmunud rahvusliku käsitöö, laulupeo ja rahvarõivaste teemal ilmunud artikleid. Lisaks pakub grupp toimetusele aktiivselt teemasid, mida edaspidi ajakirjas kajastada. 

Ajakirja Käsitöö tark ja usin sõber 

Meister või kaasautor, kes reageeris terve 2020. aasta vältel Käsitöö toimetuse pärimistele alati kiirelt, saatis pidevalt originaalseid ja korrektselt vormistatud kaastöid ning oli oma teadmiste ja töödega ajakirja valmimisel suureks ja oluliseks abiks.  

Laine ja Airika Vettik, käsitöömeister ja tema lapselaps 

Laine on 83aastane endine matemaatikaõpetaja, kes on viimastel aastatel osalenud kõigil ajakirja Käsitöö konkurssidel (vaata ka konkursi „Käsitöö 15“ järelkaja lk 16) ning alati pakkunud oma töid lahkelt ka ajakirja kaastöödeks.
Vaata Laine heegeldatud kraed Käsitöö 2020. aasta veebruari–märtsinumbrist, rahvuslike tikanditega lahttaskuid Käsitöö 2020. aasta juuni–juulinumbrist ja heegelmotiividega kimonopluusi Käsitöö 2020. aasta augusti–septembrinumbrist.

Foto: Airika Vettik

Airika on Laine lapselaps, kes pildistab oskuslikult üles kõik oma vanaema tööd ja saadab need ajakirja toimetusse. Laine ja Airika koostöö tulemusena on 2020. aastal jõudnud ajakirja Käsitöö konkurssidele lausa 23 tööd. Mõlemad on saanud tunnustust ka eelnevatel aastatel esitatud konkursitööde ja kaastööde eest.

Tõusev täht käsitöömaailmas 

Noor ja andekas käsitöömeister, kelle töötahe ja ideed inspireerisid ja innustasid 2020. aastal ajakirja lugejaid märkama noori käsitöömeistreid. Ta on noor talent, kes viib edasi vanu käsitöötarkuseid ja julgustab oma tegevusega ka teisi noori avastama traditsioonilist Eesti käsitööd.

Kaidi Kätlyn Reimann, noor käsitöömeister  

23aastane Kaidi Kätlyn on väga aktiivne Haapsalu pitside kuduja. Ta alustas pitside kudumisega 12aastaselt. Kaidi Kätlyn esitas 2020. aasta Käsitöö konkursile „Pitsilised kaunitarid“ oma kootud lepatriinukirjaga kleidi, mille kudumise õpetus ja muster ilmusid ka ajakirja Käsitöö 2020. aasta aprilli–mainumbris.

Foto: Triin Raa

Ohhooo-toode 

Tõeline pärl või avastus 2020. aasta kohalikelt poelettidelt, mis on hea hinna-kvaliteedisuhtega käsitöökaup. Ese, mis inspireerib meistreid ja muudab käsitöötegevuse lihtsamaks, mugavamaks ja tulemuse saavutamise kergemaks.

Hedy Johansoni raamat „Makramee. 25 kaunist eset nii algajale kui ka edasijõudnule“. 

Raamat, mis annab tänapäevase lähenemisega võimaluse taasavastada unustusse vajunud sõlmpitsi. Raamatul on kaunid fotod ja selge ülesehitus. 

Käsitöösõbralik ettevõte

Käsitöövaldkonnas tegutsev ettevõte või mittetulundusühing, kes paistis 2020. aastal eriliselt silma sellega, et seisis hea nii kohaliku käsitöö traditsioonide jätkumise kui ka uuenduslike lahenduste eest. 

Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit, kes sarnaselt eelmiste aastatega tegi ka 2020. aastal väga tihedat koostööd ajakirjaga Käsitöö. Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu esindajad osalesid kõigis Käsitöö 2020. aasta konkursside žüriides ja panid iga konkursil välja ka oma auhinna.