Foto: Martin Ahven, erakogu
Reisimine
23. veebruar 2021, 17:45

REISI KODUS: maailmaränduri 10 nippi, kuidas diivanilt lahkumata maakerale tiir peale teha

Juba aasta aega on maailm olnud sisuliselt lukus ning reisisellid pidanud piirduma kodumaa avastamisega. Maailmarändur Kerli Nõu, kelle passis on suisa 103 riigi külastamise märge, on tänaste piirangute valguses kokku pannud kümme soovitust, kuidas reisida nii, et isegi koduuksest ei pea välja astuma. 

1. Organiseeri vanad mälestused

Ümbermaailmareisi plaanide asemel võib vahelduseks sorteerida ja korra majja lüüa vanades reisifotodes/videotes. Püüa kokku viia aastatetagused kuupäevad, panna fotodele allkirjad ja võibolla tagantjärele mälu järgi reisikavagi koostada. Võid avastada, et kõik, mis viis aastat tagasi unepealt meeles oli, võib tänaseks juba tuhmunud olla. Keri veel kümme aastat edasi ja saad aru, miks mälestuste organiseerimine end pikas perspektiivis ära tasub.

Kel sulg jookseb, võiks eredaimast kogemusest kas või paar lõiku kirjutada: kus käidi, millal käidi, mis meelde jäi või mõni naljakas seik aset leidis. Aastad ei halasta ja lõppude lõpuks on erilised hetked meie suurim vara. Kui Siberisse küüditatud esivanemate lugusid meie „pitsa-Roomas, õhtul õlled Berliinis“ eludega võrrelda, siis võibolla rännulood – suuremad või väikesed – meid tulevastele põlvkondadele huvitavaks teevadki. 

2. Lemmiksihtkohadesse Youtube’i vahendusel

Vlogerite põlvkonna tööpanuse varalaegas on internet. Kui aastaid tagasi jäid maailma nurgatagused isegi Google'i otsingus tagaplaanile ja iga reisisell oma naha turule viis, siis praegu leiab Youtube’ist videoid peaaegu ükskõik millest. Olgu tegemist Utah indiaanihõimude reservaadi või Lesotho Kuningriigi hiiglaslike koskedega, videopilt ja heli on kohal. Tõsi, klipid on sageli pealiskaudsed ja põhiaur kulub entusiastidel drooni lennutamisele või huulte prunnitamisele, kuid suure pildi saab kohale lendamata siiski kätte. Kvaliteetsemat turismikraami avaldavad tavaliselt riikide ametlikud kanalid või mõne kohapealse reisikorraldajaga koostöös tehtud programmid.

3. Reisi Eestimaal

Paki autosse sportlikud vahetusjalanõud, kummikud, saapad või talisuplejatel ka ujumisriided, et põnevamates kohtades muretult tee ääres kinni pidada ja vana hiiepaika, püha allikat või sood ja rabasid uudistada. Nutitelefoni haardekauguses asub suur ports ajaloolist mälu, mida giidideta autoistmel omas tempos läbi töötada. Eestimaa on üllatusi täis. Igal maakonnal oma koloriitne lugu. Luban, et ainuüksi Ida-Virumaad avastades olete Baltikumi kõrgeimate tuhamägede, helesiniste järvede ja hüljatud asumite järel täiesti teisel planeedil käinud. P.S! Ida-Virumaal tuleb praegu siiski ettevaatlik olla, kuid kui sa oma autost ei lahku, ei tule ka viirus kimbutama!

4. Üllata ennast (ja teisi)!

Kuigi paljude jaoks tähendas reisimine säravat päikest ja mugavat basseinitooli, siis toredaid elamusi-kogemusi toob ellu ainuüksi vanade asjade teistmoodi tegemine. Miks mitte hoopis südatalvel pinkikku pidada? RMK lõkkeplatsil vahukomme või juustusardelle sussutada? Sõita kõige kaugemasse Eestimaa paika lihtsalt sellepärast, et sa seal kunagi varem käinud ei ole?

5. Kuula reisiteemalisi podcast'e

R2 eetris kõlav „Reispass“, „Reisikaja“ või [Õhtulehe] „Järgmine peatus“ on vaid mõned saated, mida kõrvaklappidest tööl, kodus, puhkehetkel kuulata. Ingliskeelse termini travelling podcast peale leiab internetist veelgi laiema valiku – midagi naistele, kes üksinda reisivad, midagi peredele, midagi autoreisi fännidele, midagi lemmikloomaga koos reisijatele. Kui juba välja suudad mõelda, on see saade ilmselt olemas!

6. Reisi koos raamatu autoritega

Reisikirjanikult reisiraamatu lugemise nippe kuulda on võibolla natuke mage, aga veel magedam oleks see, kui ma teiste kogemuse najal purjetamise nõuande kõrvale jätaksin. Eesti keeles on ilmunud palju reisiraamatuid. Paremaid ja halvemaid. Kujunda oma arvamus. Loe mõni läbi ja vaata, kas ja kui tugevalt varem ihaldatud sihtkoht veel meelitab. Üks, mis selge: turistide hordid, millest veel aasta tagasi ilmunud teosed kõvasti ruigasid, on tänavatelt mõneks ajaks kadunud. Maailm on muutunud ja keegi ei tea, kui kauaks. 

7. Unista

Üllatuslikult viitavad ka teadusuuringud, et parim osa reisimisest olla üldse reisiks valmistumine. Siis, kui meie peas hotellimuru veel roheline ja vesi helesinisem tundub. Miks lasta siis reaalsusel unistusi varjutada? Võibolla kõlab naiivsena, kuid soovitaksin igaühel oma peas unistuste reisikava koostada. Millist kohta olete tahtnud külastada? Kui kaua kohapeal viibida? Millega aega sisustada? Millises piirkonnas peatuda? Kas eelistaksite telki, kodumajutust, butiikhotelli või mõnda 30-kordset pilvelõhkujat? Naljakal kombel pole meie aju jaoks vahet, kas lendame päriselt Maldiividele või kujutleme end Maldiividel. Õnnehormoone nõristub kehasse samamoodi. Kes antud nõuannet tõsiselt võtab, siis siit ka paar tõsiseltvõetavat ideed lotovõitjate unistuse – reisi ümber maailma – planeerimiseks.

  • Reisi idast läände – niimoodi säästad keha ja meelt ning koju naastes on ajavahe sinu kasuks: ärkad vara ja reipana versus poole päevani voodis lamamine.
  • Mida tavalisemad suurlennujaamad, seda soodsamad piletid: kasu saab lõigata suurfirmade kampaaniapakkumistest, kui reisi pikemalt ette kavatseda.
  • Proovi valida sarnase kliimaga sihtkohti, et ühe garderoobiga kõikidel mandritel hakkama saad. Käsipagasiga reisimine säästab raha.
  • Neli kuni viis nädalat kiirema ja aeglasema puhkuse kombineerimist on optimaalne aeg. Pikem eemalolek nõuab suuremaid kulusid ja koduse elu ümberplaneerimist.

8. Õpime tänulikkust

Näiteks Yale’i ülikooli õnnelikuma elu kursuselt sain teada, et erinevalt ühiskondlikest ootustest (hea karjäär, vinge kodu, toimiv lähisuhe) määrab meie õnnelikkuse taseme suures plaanis hoopis võime väiksemaid asju märgata ja igapäevarutiinidest lugu pidada. Hea palk toob naeratuse suule kuni 5000 eurot netokuutasuna. Pärast seda majanduslikud motivaatorid lakkavad, sest rahaga ostetava õnne lagi on käes. Abieluõnn panevat südame õnnelikult põksuma kaheks aastaks. Pärast seda suhtes olevad inimesed end üksinda elavatest paremini ei tunne. Nüüd hakkabki peenem matemaatika: oskus seda, kui hästi kõik tegelikult on, tähele panna ja tunnustada. Ühe koduülesandena tuli silmaringi laiendamiseks nädala jooksul iga päev enne uinumist 30-punktiline tänu-nimekiri koostada. Kusjuures sisu ei tohtinud korduda, mis tähendas, et katuse eest pea kohal ja nõudepesumasina eest lõputult härduda polnud võimalik. Väljakutse eesmärk oli eelkõige fookuse muutmine – kõige pisemaidki asju mitte iseenesest võtta, vaid siin ja praegu olevikust täiel määral rõõmu tunda. Tundkem süllekukkunud vaba aja suhtes tänulikkust. 

9. Tee ruumi sisemaailmale

Nagu eneseteadlikumad sõbrad-tuttavad Näoraamatu seinal reklaamivad, reisigem välismaailma asemel enda sisse. Koristage tuba, koristage panipaiku, vabanege kõigest, mis välismaailmas liigset ruumi võttis ja seejärel asuge sisemaailma revideerima. Mediteerige. Istuge vaikuses. Minge enda sisse. Hingage mõtted peast välja ja saavutage kõikehõlmav rahu, õnn ja teadmine. Niimoodi saate piiranguteta pidevalt reisil olla. Null kulu. Maksimum tulu. 

10. Kasuta ringijooksmisest üle jäänud aega millegi uue õppimiseks

Järjekordne õnnelikkuse kursuselt pihta pandud nipp, mida endale ja teistele meelde tuletada: saavutus- ja sooritusvajadust, mida varem peente nimedega mägistel matkaradadel või teisel pool maakera asuvates rahvusparkides rahuldasime, saab veidi teises kuues ka koduseinte vahel proovida. Tõsi, Munamäest ei tee El Capitani ka kõige suurem soovmõtleja, kuid mingil moel tuleb sidrunitest ju siiski limonaad teha! Osalege veebikursustel, õppige midagi uut, nuusutage lilli, proovige midagi uut, milleks vanasti lihtsalt aega ei jagunud. Isiklikult olen avastanud cousera.com kursuste loendi, kus e-õppe kaudu tasuta kuu aja pikkuseid väljakutseid võib leida. Teemad varieeruvad programmeerimisest kunstini.

Pea püsti ja ehk me kunagi lendame veel?

Artikli autor Kerli Nõu on välja andnud ka kaks reisiraamatut, mille abil saab maailmale samuti tiiru peale teha: 

Kerli Nõu raamatud „Mina ja maailm. Valitud lugusid 102 riigist“ I ja II osa. Foto: Kerli Nõu