Foto: Brandon Griggs / Unsplash
Uudised
23. detsember 2020, 13:00

Tähista pühi nii, et naaber sind ka uuel aastal teretaks

Koroonapandeemia tõttu tuleb paljudel ilmselt jõulu- ja aastavahetuse aeg kodudes veeta. Eesti Korteriühistute Liit annab mõned soovitused, kuidas veeta pühad heanaaberlikes suhetes.

Arvesta naabritega

Kortermajas, kus inimesed arvestavad ka teiste elanikega, on kõigil
muretum ja mõnusam elada. Lärmakal pidutsemisel pole kortermajas kohta, niisiis ära terroriseeri naabreid valju muusika või käraga.

Arvesta naabritega ka argipäeval. Selleks pargi auto nii, et teisedki pääsevad sõitma ja kõndima, ära jäta oma mittevajalikku kraami trepikotta ning sulge korralikult aknad-uksed.

Kuna pandeemia ajal on soovitus vähendada kontakte, siis lükka külalistega peod edasi ning küllap jõuad ka naabritele hiljem külla minna.

Ära elektrisüsteemi üle koorma
Täisvõimsusel töötavad pliidiplaadid, küpsetusahjud ja tehnikavidinad võivad elektrisüsteemile saatuslikuks saada. Nii mõnigi kodu hävitanud tulekahju on alguse saanud külmkapi juhtmest või vooluvõrku jäetud telefonilaadijast. Hoolitse selle eest, et kodu elektrisüsteem oleks korras ning mitte üle koormatud!

Hoia korteris sooja
Isegi, kui plaanid ära sõita ja pühad maakodus veeta, siis ei tohi linnakorteris kütet välja lülitada. Korteris peab säilima mõistlik temperatuur. Kütteta korteris võivad külmaga lõhkeda veetorud ning see võib majale suurt kahju teha.

Ole elava tulega ettevaatlik
Ole ettevaatlik küünaldega. Hoolitse selle eest, et nende süütamine oleks turvaline ning mingil juhul ära jää magama või lahku kodunt nii, et küünal jääb põlema. Ahju ja kaminat küta ainult tuleohutusnõuete kohaselt.

Pea puhtust
Puhtusel on igas majas oluline roll, sest kellelegi ei meeldi käia mööda täissülitatud trepikoda või astuda üle maas vedeleva prügi. Seega pea puhtust ning hoolitse, et prügikast või prügimaja oleks korralikult suletud.

Pea ilutulestikuga piiri
Kortermaja rõdu või kitsuke hoov pole ilutulestiku tegemise koht! Kahjuks tuleb pea igal aastal ette juhtumeid, kus inimesed valesti suunatud raketiga elamu rõdu süütavad või kedagi tõsiselt vigastavad.
Ilutulestikuvahendeid ei tohi kasutada kohas, kus see võib tekitada ohtliku olukorra. Ohutu raadius on 30 meetrit ning enne ilutulestiku kasutamist tuleb selle ohutuses täielikus  veenduda.