Pühadeperiood ning aastavahetus toovad endaga kaasa palju erinevaid tööga seotud küsimusi.Foto: Tomasz Zagórski / Unsplash
Raha
21. detsember 2020, 05:07

LÜHENDATUD TÖÖPÄEVAD JA TOPELTTASU | Jurist vastab pühadega seotud levinud küsimustele (2)

Pühadeperiood ning aastavahetus toovad endaga kaasa palju erinevaid tööga seotud küsimusi. Näiteks kuidas toimub pühadeperioodil töötamine, tasu saamine või millal on tööpäev lühendatud. Selgitusi jagab Tööinspektsiooni ennetusosakonna juhataja Kaire Saarep.

Aasta lõpus on kolm püha: jõululaupäev, esimene jõulupüha ja teine jõulupüha. „Need päevad on riigipühad. Osale töötajatele on need päevad vabad, kuid mitte kõigile. Näiteks kui töötatakse graafiku alusel, võib juhtuda, et tööpäev langeb riigipühale,“ selgitab Saarep ja lisab, et juhul kui tööpäev langeb riigipühale, peab töötaja saama kahekordset töötasu.

Lühendatud tööpäev on jõulaupäevale eelnev tööpäev ehk 23. detsember ja uuele aastale eelnev tööpäev ehk 31. detsember. Oluline on meeles pidada, et tööpäeva lühendatakse kolme tunni võrra, olenemata sellest, kui pikk töötaja tööpäev on. „Kui töötaja tööpäev on 8tunnine, lühendatakse tööpäeva kolme tunni võrra viiele tunnile, kui aga 12tunnine, lühendatakse tööpäeva üheksale tunnile.“ selgitab Saarep.

Vaata videost, kas leiad enda tekkinud küsimustele vastuse: