Foto: Kristo Vaarmari
Tee ise
14. detsember 2020, 18:44

TEE JÄRELE: Eesti mees sõlmis katse-eksituse meetodil perele makrameetehnikas jõulukuuse!

Kui üldjuhul siirduvad eestlased pühadeks kuuse järele metsa, müügiplatsile või aianduskeskusesse, siis leidub ka neid, kes millegi eriti originaalsega hakkama saavad. Teisisõnu, jah, kuuseke on võimalik valmis meisterdada ka makrameetehnikas ning sel korral on osava näputöö taga hoopis meesterahvas.

Kristo, kust selline mõte tuli, et koju makrameetehnikas kuusk teha?

Makrameekuuse tegemise mõte tuli eelkõige praktilisuse pärast, kuna vaipkattele ei tahtnud okkaid, aga jõuluks oli kuuske ikkagi vaja. Olen suvest saati vaadanud, kuidas mu elukaaslane makrameetehnikas lillekiikesid teeb ning lasknud mõtetel laagerduda. Ühel hetkel otsustasin ka ise proovida ning hakkasin lihtsalt tegema.  

Kust sa puu jaoks inspiratsiooni said?

Ühtegi kindlat õpetust mul ees ei olnud, vaid puu sündis katse-eksituse meetodil. Küll aga vaatasin Pinterestist makrameepilte, nii et see on kokku pandud mitmete erinevate ideede põhjal. 

Milliseid vahendeid makrameekuuse tegemiseks vaja läheb ning kui suure eelarvega arvestama peaks?

Kõigepealt on muidugi vaja suur tahtmist! Lisaks kaheksa eri suuruses rõngast ja umbes 350 meetrit nööri. Lõpptulemusele panin ka LED-riba sisse. Kokku läks see maksma 60-70 eurot (nöör u 40, rõngad u 10-15 ja LED-riba u 10 eurot).

undefined Foto: Kristo Vaarmari

Kui kaua sul makrameekuuse sõlmimiseks aega kulus?

Täpset ajakulu ei oskagi öelda. Ühel igaval laupäeval tegime elukaaslasega karkassi valmis ja hakkasin siis õhtuti mõtisklema ja katsetama. Ja muidugi harutama! Ma ei olnud ju kunagi varem midagi niisugust ise teinud, vaid ainult elukaaslast nõustanud, et kas on ilus ja kuhu veel narmaid võiks panna. Kuna mu oskused piirduvad kahe sõlmega, siis nendega ma katsetasin, aga laias laastus võib öelda, et kulus umbes kaks nädalat õhtuti nikerdamist. Ajakulu alla ei saa arvestada vaid seda, kui sa sõlmid, vaid ka mõtisklemist selle üle. Kindlasti väga hea vaheldus arvuti taga töö tegemisele.

Kas mõlgutad juba ka järgmise projekti mõtteid?

Järgmist projekti mul hetkel veel ei ole. Teen asju praktilisusest lähtuvalt, seega kui millegi järele vajadus tekib, siis hakkan jälle katsetama.

Vaata pilte makrameekuuse tegemisest galeriist!