Epp Reinmets, Nipiraamatu peatoimetaja: «Ajakirja tehes on meil võimalus ja ka kohustus pöörata tähelepanu olulistele teemadele ja tunnustada tublisid tegijaid. Olen rõõmus, et saan 2020. aasta lõppedes ära märkida nii palju sütitavaid, teadlikke valikuid ja nutikaid tegusid korda saatnud inimesi ning algatusi.»Foto: Laura Strandberg
Uudised
3. detsember 2020, 12:51

Ajakiri Nipiraamat tunnustab oma lemmikuid Nipiraamatu Paiga! Vaata võitjaid ja nominente!

2020. aasta hakkab läbi saama – on kokkuvõtete ja tunnustamise aeg. Soovime tõsta esile silmapaistvaid suunamudijaid, koostööpartnereid ja Nipiraamatu sõpru, kelle maailmavaade, teadmised ja tegevused meid inspireerivad.

Kutsume sel aastal esimest korda ellu Nipiraamatu Pai traditsiooni ja tunnustame meie jaoks olulisi tegijaid kuues kategoorias. Nominendid ja võitjad selgusid ajakirja Nipiraamatu toimetuse ühise ja põhjaliku arutelu ning hääletuse käigus.

Lisaks Nipiraamatu Pai 2020 tiitlile kingime väljavalitutele ka Nipiraamatu tellimuse uueks aastaks, detsembri ajakirja ja Nipiraamatu suure šokolaadi. Nominentidele saadame detsembri ajakirja ja suure šokolaadi.

Epp Reinmets, Nipiraamatu peatoimetaja: „Ajakirja tehes on meil võimalus ja ka kohustus pöörata tähelepanu olulistele teemadele ja tunnustada tublisid tegijaid. Olen rõõmus, et saan 2020. aasta lõppedes ära märkida nii palju sütitavaid, teadlikke valikuid ja nutikaid tegusid korda saatnud inimesi ning algatusi.“

1. Inspireeriv elustiiliblogija-suunamudija

Inimene, kes oli terve 2020. aasta meile eeskujuks nii oma tegude kui ka sõnadega ja esindab väärtusi, mida Nipiraamatki oluliseks peab.

Nipiraamatu Pai 2020 saab Liisa Aavik blogiga „Suletudring.ee“

Liisa Aaviku blogist leiab kasulikke nippe, kuidas säästa keskkonda, raha, aega ja olla õnnelikum ning seda kõike kodus tekkivat prügihulka vähendades. Liisa sõnul pole niivõrd oluline mitte väiksema prügikoguseni jõudmine, vaid teadlikkus oma tarbimisvalikuid tehes ja vähemaga hakkama saamine.

Teised nominendid:

  • Instagrami konto „Kaltsukakass“. Inspireerivad ja ägedad leiud teise ringi poodidest: Instagram.com/kaltsukakass
  • Instagrami konto „100uutharjumust“. Palju ideid loodust säästva elustiili püüdjatele:Instagram.com/100uutharjumust
  • Marie Pärkma blogist „Meieeluilu“. KonMari meetodi spetsialist, kes inspireerib koristama ja korrastama: Meieeluilu.ee
  • Eveli blogist „Mutukamoos“. Ideid lapsi harivateks tegevusteks, muu hulgas Montessori põhimõtete alusel: Mutukamoos.com
  • Instagrami konto „Annela Põldveer Kodupuiesteel“. Hubase kodu omanik, suur isetegija, kokkaja ja sisustaja: Instagram.com/kodupuiesteel

2. Ettevõte, mis seisab südame ja tegudega õige asja eest

Firma, mis ärilise tegevuse kõrval ei unusta ka globaalset jalajälge ja seisab hea ka inimeste vaimse ning füüsilise tervise eest.

Nipiraamatu Pai 2020 saab Raamatuvahetus.ee

Klassikalisele raamatukogule sõbralikku konkurentsi pakkuv jagamismajanduse teenus, mille käigus saad oma loetud raamatu millegi uue ja põnevama vastu vahetada. Laadi oma üleliigne raamat veebilehele üles ja saada Itella SmartPOSTi pakiautomaadiga soovijale.

Teised nominendid:

  • Lumman: loodust hoidvad beebi- ja igapäevatarbed (Lumman.ee)
  • Elamise Kergus: plastivabad, orgaanilistest materjalidest ja veganitooted teadlikule tarbijale (Elamisekergus.ee)
  • Maheseemned: toodab ja müüb laias valikus maheseemneid ökoloogiliselt puhtaks taimekasvatuseks (Maheseemned.ee)
  • Uuskasutuskeskus: teise ringi pood, mis suunab puhtad ja kasutuskõlblikud asjad uuesti ringlusesse (Uuskasutuskeskus.ee)
  • Sõbralt Sõbrale: teise ringi pood, mis toetab puudust kannatavaid peresid ja annetab osa tulust heategevuseks (Sobraltsobrale.ee)
  • Aarete Laegas: teise ringi pood, mille kogu tulu läheb pärast palkade ja rendi maksmist heategevuseks (Aaretelaegas.ee)

3. Nipiraamatu tark ja usin sõber

Asjatundja, argumenteeritud arvaja ja kogemuse jagaja, kes reageeris 2020. aastal Nipiraamatu toimetuse pärimistele kiirelt ning oli oma teadmiste ja tegemistega ajakirja valmimisel suureks abiks.

Nipiraamatu Pai 2020 saab Marie Pärkma

Mariele meeldib koristamine ja korrastamine ning süsteemide loomine. See meeldib ka meile! Marie on aidanud meid erinevate lugude juures ja tema loodud koristusvideod inspireerivad meidki oma kodu korras hoidma.

Loe Marie blogi „Meieeluilu.ee“ või külasta tema Instagrami lehte.

Teised nominendid:

  • Ave Vahemets – abivalmis kaasautor mitmes Nipiraamatu loos
  • Mari-Riin Paavo – Nipiraamatu lugeja, kes lööb alati aktiivselt kaasa meie küsitlustes ja annab ideid lugudeks
  • Kristel Tammiste – pesumaja Pesulaine perenaine, kes on aidanud meid alati kiiresti ja asjatundlikult

4. Väärt sotsiaalmeediagrupp

Temaatiline grupp sotsiaalmeedias, mis on 2020. aastal eriliselt silma jäänud olulise teemaplatvormina, jagades väärt infot säästlikult argimurede lahendmiseks, pakkudes asjalikke ideid ja võimalust kogemuste vahetamiseks.

Nipiraamatu Pai 2020 saab Facebooki grupp „Sisekujunduse jutunurk: ehitus, remont, sisustus, disain jne“ (44 500 liiget)

Selles aktiivses sisustusgrupis saavad kõik küsimused alati vastuse, teemade ring on lai ja kommentaaride hulk suur ning inforohke. Grupist oleme ammutanud mitmeid ideid lugude tarvis, leidnud nutikaid lahendusi ja saanud liikmete abi sisuloomes.

Teised nominendid:

FB grupp „Aiaelu“ (58 100 liiget): aia- ja taimehuviliste grupp, kus ärgitatakse nii nõu küsima kui ka andma

FB grupp „Ehituses tehtud vead ehk reaalsed vead ehituses“ (17 400 liiget): Teiste vigadest on hea õppida!

FB grupp „Naisinvestorite klubi“ (14 200 liiget): grupi eesmärk on tuua Eesti naisi ettevõtluse juurde

FB grupp „Toataimed“ (11 200 liiget): kui sinu kirg on toataimed, siis sellest grupist saad head infot, ideid ja kogemusi

Tuntud persoon, vastutustundliku eluviisi eeskuju

Tuntusega kaasneb tähelepanu ja vastutus. Hindame neid, kes inspireerivad ja utsitavad oma publikut teadlike valikutega paremale elule.

Nipiraamatu Pai 2020 saavad:

  • Kunstnik ja muusik Andre Pichen – kampaania „Meri algab siit“ idee autor
  • Eva Truuverk – üks „Teeme ära!“ ja maailmakoristuspäeva algatajaid, eestvedajaid ja korraldajaid

Nipiraamatule on olulised kõik looduse, selle kaitsmise ja selle eest hoolitsemisega seotud teemad. Andre ja Eva oma ettevõtmiste ning abilistega saavad meie poolt suure aplausi!

Teised nominendid:

  • Avatud kooli asutaja Rasmus Rask: mees, kes „tõi maale kiusamisvaba kooli, on selle asutaja ja nõukogu liige
  • Tallinna Ülikooli teadur Grete Arro: emotsionaalne ja kirglik keskkonna hariduse teemal kõneleja. Grete Arro: „See, mida sa tead, on see, mida sa maailmas näed.“
  • Muusikud Sandra ja Jalmar Vabarna: näitavad eeskuju vaimses enesearendamises ja keskkonnateadlikes valikutes

Ohhoo-toode

Vahva avastus 2020. aasta poelettidelt, mis on hea hinna ja kvaliteedi suhtega, muudab argipäeva lihtsamaks, mugavamaks ja õnnelikumaks.

Nipiraamatu Pai 2020 saab OrganiCupi menstruaalanum

Ligi 90 aastat tagasi leiutatud korduskasutatav abivahend menstruatsiooni ajaks kogub taas populaarsust naiste hulgas, kes hoolivad loodusest ja oma tervisest. Loe OrganiCupi kohta lähemalt Nipiraamatu 2019. aasta juulinumbrist.

Hind 24.00, Viljakusmonitor.ee

Foto: tootja

Teised nominendid:

Marseille seep: taimne tõhus puhastusvahend nii köögis kui ka vannitoas
Hind 5.00, Seebipood.ee

Foto: tootja

Agreena 3-1 silikoonist küpsetusleht: korduskasutatavad säilitus- ja küpsetuslehed
Hind 20.90, Elamisekergus.ee

Foto: tootja

Thinxi lekkekindlad aluspüksid: mugavad ja hästi imavad aluspüksid menstruatsiooni ajaks
Hind 30.00, Viljakusmonitor.ee

Foto: tootja

LastSwabi korduskasutatav vatitikk: puhastustarvik kõrvade puhastamiseks
Hind 11.00, Greenbee.ee

Foto: tootja

Metsik Pintseli kapinupud: epoksiidi valatud kuivatatud taimedest kapinupud on ilusad ja praktilised
Hind alates 12.00, Etsy.com

Foto: tootja