Andrese sõnul oli ta juba noorena melanhoolne.Foto: Karjääristuudio
Inimesed
23. november 2020, 17:38

VIDEO | Andres Kõpper ehk NOËP depressioonist: vaevlesin aastaid sundmõtete küüsis ega saanud aru, et see on haigus

Kuidas ära tunda piiri lihtsalt paha tuju ja depressiooni vahel? Kuidas mõjutab vaimne vorm tööelu ning mida teha, kui töö mõjub vaimsele tervisele negatiivselt? Noorteinfoportaali Teeviit ja Karjääristuudio koostöös valmivas podcast'is „Teeviit Tulevikku“ jagavad oma kogemust vaimse tervise teemadel muusik Andres Kõpper ehk NOËP ja aktiivne noor Getter Nuut.

Andrese sõnul oli ta juba noorena melanhoolne. „Kuni kooli alguseni olin lõbus ja õnnelik laps, kuid kui vaadata pilte, mis on tehtud alates minu kooliminekust, siis on näha, et olen kogu aeg nutuse näoga,“ selgitab mees ja lisab, et tõsisemad probleemid tekkisid tal noore täiskasvanuna. Ka Getter tõdeb, et tema esimesed depressiooni nähud ilmnesid täiskasvanuks saades. Sümptomitena toob naine välja närvilisuse, väsimuse ning imelikud kõhu- ja peavalud. „Alguses arvasin, et tegemist on lihtsalt stressiga, kuid see periood aina pikenes ja õige pea mõistsin, et see ei ole okei,“ kirjeldab Getter. 

Vaimne vorm mängib loomulikult suurt rolli ka tööelus ning seda kinnitab ka Andres, kes on olnud pidevalt seotud erinevate loovate ametitega. Kohustus ja vajadus olla pildis käivad suuresti käsikäes muusiku- ja artistieluga. „Motivatsioon käib minu töömaailmas üles alla. Kohati näen enda väljavaateid väga positiivselt, siis jälle mitte nii positiivselt,“ kirjeldab ta ja selgitab, et suhtumine tööellu oleneb tema puhul suuresti hetkelisest meeleseisundist ja vaimsest vormist.

Tööalase motivatsiooni probleemidega puutuvad oma elu jooksul kokku ilmselt kõik ja nii ka artistid. „Ei saaks öelda, et minu töö on keerulisem kui teistel. Pigem on see mõnes mõttes hoopis lihtsam, sest ma ei pea kella üheksast viieni kontoris käima ja see annab mulle võimaluse endaga rohkem tegeleda ja ka trenni teha,“ räägib Andres, kuid tunnistab seejärel, et trennis käimise võimalust ei kasuta ta piisavalt. „Ma olen alati olnud hästi laisk ja hästi töökas samal ajal.“

Milline on aga Andrese kogemus depressiooniga ning mil määral saadavad vaimse tervise probleemid teda tänaseni, seda kuula ja vaata lähemalt siit:

Ole kursis, mis töömaailmas toimub – www.karjaarileht.ee!