Sõitu lõpetades pargi sõiduk nii, et see ei jää teistele liiklejatele ette. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht
Uudised
20. november 2020, 11:34

MIINUSKRAADID KOHAL! Kui kaua elektriliste tõukeratastega veel sõita saab?

Ratas siin, ratas seal, ratas iga nurga peal! Tõepoolest, vähemalt Tallinna linnas on selline vaatepilt tavaline päevast päeva, ning elektriline tõukeratas on paljude inimeste igapäevane liiklusvahend. Et aga tali taeva jää, uurisime teenusepakkujatelt, kui kaua elektrilisi sõiduvahendeid veel kasutada saab.

Linnapildis enim tuntud roheliste Bolti rataste kohta ütleb Bolti pressiesindaja Jaan Lašmanov, et konkreetset lõpukuupäeva ettevõte tõukerataste hooajale pannud ei ole. „Tõukerattad jäävad tänavatele seniks, kuni ilm lubab ja kasutajad nendega aktiivselt sõidavad,“ täpsustab ta ning jätab hooaja lõpu tingimused lahtiseks.

Kodumaiste tõukerataste ehk Tuule teenusejuhi Kai-Lii Merisalu sõnul on Tuulel valmisolek opereerida aastaringselt, kuid eelkõige lähtutakse teenuse kättesaadavuse osas ohutusest. „Eestis puudub parim praktika aastaringselt jagatud tõukerataste kasutamisest ning seetõttu mõjutavad meie tegevust mitmed asjaolud nagu näiteks kõnniteedele tekkiv must jää, linnaosavalitsuse poolt tellitud tänavate lumelükkamise ajad, rattateede olukorrad lumisel ajal jpm,“ täpsustab Merisalu. „Arvestades, et inimesed teevad oluliselt vähem sõite, kui temperatuur kukub kahe soojakraadini, pole me täna veel otsustanud, kas teenus on miinuskraadidega täies mahus aktiivne või mitte.“

Hetkel on Tuulel linnaosavalitsuste poolt luba opereerida käesoleva aasta 1. detsembrini, kuid Merisalu sõnul on teenusepakkuja jooksvalt esitamas täiendavaid taotlusi käesolevate lepingute pikendamiseks, et võimalusel opereerida võimalikult kaua ning paindlikult. 

Kolmas teenusepakkuja Prime (Powered by Bird) teatas hooaja lõppemisest 28. oktoobril oma sotsiaalmeediapostituses: „Meie elektriliste tõukerataste hooaja algusest pärast eriolukorra lõppu ja möödunud soojast suvest on saanud juba jahe sügis. Suve jooksul on kümned tuhanded avastanud enda jaoks Birdi tõukerataste häid omadusi. Anname oma kasutajatele teada, et oleme lõpetanud selle aasta tõukerataste hooaja ja oleme taas meeleolukateks sõitudeks saadaval järgmise aasta kevadel!“.

Elektritõukerattaga sõites pea meeles:

  • sõida üksinda;
  • kanna kiivrit (alla 16-aastastele on kiivri kandmine kohustuslik);
  • sõida kergliiklusteel ehk jalgratta- ja jalgteel, jalgrattateel, jalgteel ning kõnniteel;
  • teel paikne alati paremas servas ja möödu teistest liiklejatest vasakult poolt;
  • vali tee- ja liiklusoludega sobiv sõidukiirus ning arvesta ootamatuste ja ohtudega (näiteks kõrged äärekivid, augud tees, libedus);
  • arvesta teiste liiklejatega ning sellega, et nad võivad käituda ettearvamatult;
  • möödu jalakäijast jalakäija kiirusega piisavalt kaugelt;
  • ristmikule lähenedes võta hoog aegsasti maha, jää seisma, vaata ja veendu, et autosid ei lähene või nad on seisma jäänud;
  • ületa teed jalakäija kiirusega sõites;
  • enne raudteeülekäigukohta tule sõidukilt maha ning ületa raudtee sõidukit käekõrval lükates;
  • sõitu lõpetades pargi sõiduk nii, et see ei jää teistele liiklejatele ette (kõnnitee äärde parkides jäta jalakäijale möödumiseks vaba ruumi vähemalt 1,5 m). 

Allikas: mnt.ee