Valikukriteeriume, mille järgi keegi voodipesu valib, on erinevaid. Foto: Burst / Pexels
Inimesed
17. november 2020, 19:38

Kas sul on mõnus uni? Eesti naised arutlevad: ilus voodipesu ei kaunista ainult magamistuba, vaid toob ka ilusad unenäod!

Valikukriteeriume, mille järgi keegi voodipesu valib, on erinevaid. Mõnele on tähtis kanga siidine puudutus, teisele jällegi pesu muster või hind. Uurisime, milline voodipesu kutsub linade vahele põõnutama.

Julia Smirnova (37) Viimsist: „Ilusa voodipesuga on voodi nagu kunstiteos.“

„Ilus voodipesu ei kaunista ainult magamistuba, vaid toob ka ilusad unenäod. Minu jaoks on hea ööuni väga oluline. Kuna usun, et mõnus voodipesu aitab kaasa heale unekvaliteedile, teen oma valiku väga hoolikalt.

Kõige olulisem on mulle voodipesu materjal. Minu lemmikuks on kujunenud popliin, mis on vastu keha mõnus ja mida ei pea pärast pesu triikima. Samuti meeldib mulle satään ja vahel kasutan ka puuvillaseid linu, mille olen ostnud mustri pärast. Kõige rahustavamalt mõjub mulle Provence’i stiilis lilleline voodipesu, millega unne suikudes vahel lausa lillelõhna tunnen. Olen tähele pannud, et linade eelistus käib mul ka kuutsükli järgi. Näiteks ovulatsiooni ajal eelistan siidist voodipesu, sest siis vajan rohkem õrnust. Üldse ei meeldi mulle aga linane voodipesu, sest see näeb alati kortsus välja.

Tunnistan, et voodipesust on saanud mul kinnismõte ja nii on minu uude koju kogunenud kümme erinevat komplekti. See ongi hea, sest nii saan vajadusel pesu vahetada kasvõi kolme päeva tagant!

Viimasel ajal olen avastanud Pärnu Wendre tehase toodangu, kus on soodsad, kuid väga kvaliteetsed, moodsad ja ilusa mustriga satäänist komplektid. Erilisteks puhkudeks ei ole mul kahju ka rohkem kulutada, näiteks eriti glamuursele Jessica Johnsoni voodipesukomplektile.“

Sirje Maasikamäe (57) Harjumaalt: „Triigin voodipesu, sest mind häirib sellel väikseimgi korts.“

„Voodipesu juures on nii palju asjaolusid, mis mõjutavad, kas see meeldib mulle või mitte: värv ja mustrid, materjal, hind ja isegi mälestused. Kõige esimesena köidavad mu tähelepanu mustrid ja kangad, kuid kõige olulisem on linade pehmus, seega eelistan alati satäänist voodipesu. Kindlasti peab satäänist olema padjapüür, muuga võin veel kompromissi teha. Näiteks olen mõnikord soodusmüügilt ostnud satäänist padjapüüri, mõtlemata, kas see ülejäänud voodipesuga sobib. Muidugi võiks voodipesu olla kenasti komplektis, aga kui on valida mugavus või ilu, eelistan ikka pehmust põse all. Nii mõnigi ilusa mustriga puuvillane voodipesu on jäänud kasutamata, sest see on minu jaoks liiga kare.

Mäletan, kuidas nõukogude ajal olid kõigil ühesugused voodipesud, mis tundusid väga igavad. Kõigil olid sarnased triibud või lillekesed. Laiema voodi jaoks tuli linad kokku õmmelda, sest kangad olid kitsad.

Kui 1990ndatel aastatel hakkasid tulema uued enneolematu mustriga ja väga laiad kangad, tundus see kõik nii vaimustav! Hoian siiamaani alles mõnda voodilina, mis on õmmeldud Abakhanist ostetud kaalukangast, kus muster jookseb viltu või on trükivärv laiali läinud. Teinekord olen sugulaste suvilas näinud pesunööril rippumas mõnd naljakat tekikotti, mille õmblesin tol ajal oma lapsele – üks pool on Miki Hiirtega, aga teine pool leopardimustriga. Seda sellepärast, et tekikotijagu ühesugust odavat kaalukangast ei õnnestunud Abakhanist siis osta.

Hoian nostalgia mõttes alles ka mõnda nõukaaja voodilina ja padjapüüri. Sain need päranduseks kadunud ämmalt. Tal oli väga palju voodipesusid ja käterätte, sest nõukogude ajast oli talle jäänud komme neid igaks juhuks suuremal hulgal varuda. Temast jäi mulle nii valmis voodipesu kui ka kangaid, millest võiksin veelgi kokku vuristada linu või padjapüüre. Osa olen taaskasutusse andnud, aga kõike ei raatsi ära anda.

Nüüd, mitukümmend aastat hiljem, olen hakanud ka nõukaaja voodipesu rohkem väärtustama, kuigi iga päev ma neid ei kasuta. Need kõik on ju väga vastupidavast heast materjalist, ehedad ja tekitavad nostalgiat. Nii et kui küsida, kui palju mul on voodipesusid, siis vastus on: «Palju! Rohkem, kui vaja!»

Ja veel – olen aru saanud, et ma olen üks väheseid inimesi, kes veel voodipesu triigib. Kuigi moodsad kangad ei vaja enamasti triikimist, häirib mind voodipesu juures väikseimgi korts. Mulle ei loe, et magades läheb lina sirgeks või et ega pimedas midagi ei näe. Soovin, et linad on voodisse pugedes siledad.“

Uurisime Nipiraamatu Instagrami jälgijatelt, kui suure hoolega nemad endale voodipesu valivad. Tulemused said sellised:

Foto: ekraanitõmmis ajakirjast Nipiraamat