Peale vannitoa võib kaabitsast olla kasu igal pool, kuhu vett pritsib või kondenseerub, näiteks köögis, saunas, trepil, kiviterrassil, garaažis, keldris või äriruumides. Foto: Karolina Grabowska / Pexels
Kodu ja Aed
30. märts 2021, 06:11

TEEME SELGEKS: kui palju maksavad erinevad veekaabitsad ja millist tasub soetada?

Pärast duši all käimist on vannitoapõrand märg ja libe, nii pole meeldiv ka WCd kasutada? Või on ajapikku katnud katlakivi plaadid ja muutnud need näotuks? Mõlemal juhul on kasu koristustarbest, mida ehk igas majapidamises polegi. Kas tasub soetada? Ja milline?

Jutt on põrandakaabitsast, mida olete ehk juhtunud silmama mõnes avalikus duširuumis. Näeb välja justkui põrandahari, aga pika varre otsas on harjaste asemel kummiriba samal põhimõttel nagu aknapesuks kasutataval kuivatil. Veekaabits ei seisa seina najal ilmaasjata, sest raskesti eemaldatava katlakivi kihi tekitab plaatidele ja vuukidesse seisma jäänud vesi. Kui kohe pärast dušši seinad ja põrand üle tõmmata, püsib ruum palju kauem puhas. Võiks ju veekihi ka lapiga kuivatada, aga kaabitsaga on lihtsam. Peale vannitoa võib kaabitsast olla kasu igal pool, kuhu vett pritsib või kondenseerub, näiteks köögis, saunas, trepil, kiviterrassil, garaažis, keldris või äriruumides. 

Tiiu testirühm võttiski põrandakaabitsad vaatluse alla. Hindasime neist igaühe puhul kasutamise mugavust, tehtava töö efektiivsust ja koristustarbe vastupidavust. Iga omaduse eest võis tarve teenida kuni 3 punkti. Viimase punkti andsime tootele, kui miski selle puhul eriti meeldis. Iga kaabits võis parimal juhul saada 10 punkti.

Leifheiti veekaabits

Leifheiti veekaabits Foto: Tiina Kõrtsini

K-rauta, 21.73

Väga mugav kasutada (3). 45 sentimeetri laiune kaabits on kahekordsest pehmest kummist, mis eemaldab vee jäägitult (3). Võlviga konstruktsioon on vastupidav (3). Pikk jäik vars põrkab seintelt pritsmeid pühkides vastu lage või vastasseina – sellel kaabitsal on ainsana teleskoopvars, mida on lihtne vajaduse järgi lühendada või pikendada (1).   

10/10

McLean Proffessionali veekaabits (metall, liikuv)

McLean Proffessionali veekaabits Foto: Tiina Kõrtsini

Magaziin, 17.90 

Liigendsüsteem muudab 35sentimeetrise pühkimislaiusega kaabitsa varre otsas liikuvamaks, mis on harjumatu, aga tänu sellele pääseb ka kitsasse kohta ligi (2). Õhuke W-kujuline kummiliist surub end tihedalt vastu pinda ja tõmbab vee ära isegi vuukide vahelt (3). Tugev konstruktsioon (3). Kui mikrokiudlapp otsa tõmmata, saab ka põrandat pesta (1).

9/10

Lifetime Cleani veekaabits

Lifetime Cleani veekaabits Foto: Tiina Kõrtsini

Magaziin, 3.50

Kasutada on mugav tänu lühikesele, vaid 105sentimeetrisele varrele, mis võimaldab ka väikeses ruumis seda lae poole pöörata ja seintelt vett alla lükata. Pühkimislaius 42 sentimeetrit on piisav (3). Keskpärane töötulemus, sest kaabitsaosa on üks jäik kummiriba, mis ei tõmba kogu vett ära (1). Konstruktsioon tundub nõrk (2). Midagi ekstra head pole (0). 

6/10

Fere veekaabits (metall)

Fere veekaabits Foto: Tiina Kõrtsini

Bauhof, 4.15

Achilleuse kand on varre puudumine, seda ei ole ka eraldi müügil. Ise külge kruvitud kepi otsast kukub teisel kasutuskorral ära (0). Kaabitsaosa on aga hea! See on metallkorpusega ja 45sentimeetrise pühkimislaiusega, topeltkummiriba on paks ja pehme. Mida pehmem kumm, seda kuivem tulemus (3). Vastupidav (3). Mis sellest heast kasu, kui vart pole (0). 

6/10

Lifetime Cleani kautšukhari  

Lifetime Cleani kautšukhari Foto: Tiina Kõrtsini

Magaziin, 4.50

Kaks ühes – nii pühkimiseks kui ka kuivatamiseks. Harjaosa muudab veetõmbamise siiski kohmakaks (1). 32sentimeetrine kaabits on peenike, nõrk ja painduv, tehes tööd robustselt. Lombi tõmbab ära, aga palju jätab maha. Vars liiga pikk, kummiserv jääb vale nurga alla (1). Vastu peab ilmselt keskpäraselt (2). Sobib kohta, kus tekib prahti, pori ja ka vett (1). 

5/10

Veekaabits

Veekaabits Foto: Tiina Kõrtsini

Magaziin, 2.50

Vars pole küll selles valikus kõige pikem, aga ikkagi tuleb pärast dušši lõdvestumise asemel kõvasti manööverdada, et seinad kuivemaks tõmmata (1). 44sentimeetrine kaabitsaosa on küll kahekordsest kummist, kuid see on jäik ja jämedakoeline – suure vee tõmbab ära, aga tilkasid mitte, tehtuga ei saa rahule jääda (1). Keskmiselt vastupidav (2). Odavaim hind (1).

5/10