Pane end kirja martide ja kadride rahvaloendusel!Foto: Andres Treial (Zoomfoto.ee)
Uudised
1. november 2020, 07:48

NOVEMBRIKUU MÄRKSÕNAD | Tee vahet spidomeetril ja (h)odomeetril, anna end mardi- või kadrisandina üles ja hakka vabatahtlikuks!

Nipiraamat toob iga kuu alguses sinuni mõned toredaimad selle kuu märksõnad. Kas tead, mis vahet on spidomeetril ja (h)odomeetril? Kui lähed santi jooksma, pane enda seltskond kirja lehel Hakkamesantima.ee. Kui sa aga ei kuulu veel vabatahtlike hulka, anna nüüd endagi panus Vabatahtlike Värava lehel Vabatahtlikud.ee.

Tee vahet: spidomeeter või (h)odomeeter?

  • Spidomeeter on liiklusvahenditel kasutatav mõõteriist, mis mõõdab liikuri kiirust antud ajahetkel – mitu kilomeetrit või miili tunnis see parasjagu sõidab. Segaduse vältimiseks on parem kasutada eestikeelset sõna kiirusmõõdik.
  • (H)odomeeter on autonduses kasutatav mõõteriist, mis loendab läbitud teekonna kilomeetreid. Võõrsõna tuleb kreeka keelest, kus hodos tähendab teed ja metreo mõõtmist. Eesti keeles on targem kasutada sõiduvahendite kilometraaži hindamisel hoopis sõna läbisõidumõõdik, et vältida võimalikku segiajamist spidomeetriga.
Spidomeeter on liiklusvahenditel kasutatav mõõteriist, mis mõõdab liikuri kiirust antud ajahetkel – mitu kilomeetrit või miili tunnis see parasjagu sõidab. Foto: Markus Spiske / Unsplash

Martide ja kadride rahvaloendus

Eesti kadri- ja mardikombestik on seotud eelkristlikust kultuurist pärit hingedeaja, esivanemate mälestamise ja pööriaja rituaalidega. Novembrikuu rahvapärased nimedki (hingedekuu, kooljakuu) viitavad kõik meiega koos eksisteerivale paralleelmaailmale. Usuti, et sel pimedal, udusel ja sombusel perioodil külastavad meie esivanemate hinged, sh mardi- ja kadrisantidena, meie maailma, et vaadata, kuidas meil on läinud ja kuidas saame hakkama.

Saamaks aimu, kui oluliseks tänapäeval sanditamist peetakse, korraldatakse martide ja kadride rahvaloendust. Eelmisel aastal oli Eestis ametlikult lausa 3929 kadri- ja mardisanti! Kui lähed santi jooksma, pane enda seltskond kirja siin. Ehk saame tänavu kirja suurema arvu!

Hakka vabatahtlikuks, kasvõi homme!

Üllatav, aga iga teine Eesti elanik on kuskil vabatahtlik! See tähendab, et tegevus toimub igaühe vabast tahtest, selle eest ei saada rahalist ega materiaalset kasu, tegevuse käigus aidatakse kedagi või midagi väljaspool oma kodu ja perekonda. See annab võimaluse teha teistele head ja kasulikku ning ennast proovile panna. Vastu saab uusi teadmisi, oskusi ja kogemusi.

Kui sina ei kuulu veel vabatahtlike hulka, anna nüüd endagi panus Vabatahtlike Värava lehel Vabatahtlikud.ee. Seal on üleval mitmeid kuulutusi, kus abilisi otsitakse. Nii võid hakata tugiisikuks inimesele, kel on kõrge risk lähisuhtevägivallaks, pakkuda hoiukodu loomale, olla vabatahtlik noortekeskuses, jalgpallimängudel, aidata tõlkijana, toidupanga juures või loodustalgutel. Variante on lõputult, kui sul vaid huvi on!

Paljud vabatahtlikud nõustuvad, et vabatahtlik tegevus nakatab, sest muudab maailma paremaks. Nii saab aitamisest elustiil.

Vabatahtlik merepäästja Ingeldrin Aug. Foto: Tiit Tamme

Instagrami konto, mida me armastame: @kaltsukakass

Leiud on alati paremad, kui need pärinevad teiselt ringilt! Just sel põhjusel armastame kontot, mis erinevalt tavapärasest asjade kokku kuhjamisest toob jälgijateni nostalgilisi ja moodsaid kaltsuka-aardeid, mida päriselt ka endale ihkaks.

Tähtpäevad

2. november – hingedepäev
9. november – mardilaupäev (Mine marti jooksma!)
13. november – maailma headuse päev
19. november – meestepäev
24. november – kadrilaupäev (Mine katri jooksma!)
28. november – ostuvaba päev
29. november – esimene advent
30. november – andresepäev

Lipupäev

8. november – isadepäev

Kuufaasid
Poolkuu
(viimane veerand): 8. november
Kuu loomine: 15. november
Poolkuu (esimene veerand): 22. november
Täiskuu: 30. november 

Päikese tõuseb ja loojub

2. novembril: tõuseb 07.44 ja loojub 16.25
9. novembril: tõuseb 08.01 ja loojub 16.08
16. novembril: tõuseb 08.18 ja loojub 15.53
23. novembril: tõuseb 08.34 ja loojub 15.40
30. novembril: tõuseb 08.49 ja loojub 15.30