Esimene koolipäev Haabneeme koolis 2018. aastal. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht
Raha
2. november 2020, 06:00

Pihikud, vestid ja teklid ehk Kogu tõde koolivormist

Septembrikuu alguses Õhtulehes ilmunud ülevaade koolivormi ajaloost paneb ilmselt nii mõnegi keskealise meenutama päevi, mil koolimaja uksel seisid direktor ja õppealajuhataja ning ilma koolimütsita tulija oma nime järele miinuse kirja sai. Uurime lähemalt, milline on koolivormi saatus täna.

Septembrikuu alguses Õhtulehes ilmunud ülevaade koolivormi ajaloost paneb ilmselt nii mõnegi keskealise meenutama päevi, mil koolimaja uksel seisid direktor ja õppealajuhataja ning ilma koolimütsita tulija oma nime järele miinuse kirja sai. Uurime lähemalt, milline on koolivormi saatus täna.

Kohustuslik koolivorm kadus Eestist koos nõukogude riigikorraga, kui laulev revolutsioon selle kõrvale heitis. Toonased ruudulised seelikud ning tumesinised ülikonnad jätsid paljudesse tolleaegsetesse õpilastesse nii suure vastumeelsuse, et pikka aega koolivormi kandmisest üldse ei räägitudki. 1990. aastatel polnud koolivorm seega enam kohustuslik ning koolilapsed võisid kandma hakata mis tahes erinevaid riideid. 

Edasi lugemiseks: