Üks enam eksitavaid kohti CV-s on just keeletaseme määramine, kui ekslikult arvatakse, et A-tase tähendab kõige kõrgemat hinnangut.Foto: Vlada Karpovich / Pexels
Raha
25. veebruar 2021, 05:08

PANE TÄHELE! Üks levinud viga CVs, mis sind tööintervjuust ilma võib jätta

Kas oled kunagi mõelnud sellele, et keeletaseme määramise tõttu pole sa pääsenud tööintervjuule ning oled seepärast tööst ilma jäänud. Tõsi on see, et tegelikult juhtub seda päris tihti, mistõttu on paslik üle vaadata, kuidas oma keeleoskus CV-sse korrektselt kirja panna.

Üks enam eksitavaid kohti CV-s on just keeletaseme määramine, kui arvatakse, et A-tase tähendab kõige kõrgemat hinnangut. Tegelikult on A-tase kõige madalam ehk algaja tase ja C-tase kõige kõrgem ehk vilunud keeleoskaja tase. Seega võib ainuüksi hooletu keeletaseme määramine põhjustada selle, et sinu CV ei jõua kandideerimisel esimesest voorust läbi ja langeb automaatselt ebasobivate kandidaatide sekka.

Selleks et seda viga vältida, vaata oma CV-s määratud keeletasemed üle ja lisa iga keele juurde, kui palju sa seda igapäevaselt kasutad või kasutanud oled – see on tööandjale kasulik lisainfo.

Tööandjad otsivad ka ise aktiivselt andmebaasist sobivaid töötajaid, kellele tööpakkumisi edastada. Õige inimese leidmiseks kasutatakse tihti ka erinevaid filtreerimise võimalusi, milleks võib olla ka keeleoskus. Seega kui oled oma keeleoskuse õigesti märkinud, võid suurema tõenäosusega tööandjale silma jääda.

Tasemete seletused

Selleks et oskaksid tasemetes paremini orienteeruda, vaata üle järgnevad lühikirjeldused:

Vilunud keelekasutaja

 C2

Mõistab vaevata igasugust (kiir)kõnet ja oskab lugeda ka keeleliselt raskemat teksti. Vestleb ladusalt erinevatel teemadel ja kasutab vajadusel kujundlikke ja kõnekeelseid väljendeid. Oskab kirjutada ja koostada näiteks keerulisi kirju, aruandeid või artikleid.

C1

Saab aru pikemast tekstist ja näiteks filmide vaatamine selles keeles ei valmista mingit raskust. Loeb keerulisi tekste ja oskab rääkida ladusalt ükskõik mis teemal. Oskab kirjutada esseed või aruannet.

Iseseisev keelekasutaja

B2

Saab aru pikematest kõnedest, ettekannetest, enamiku teleuudiste ja filmide sisust. Suudab suhelda keelt emakeelena kõnelevate inimestega ja osaleda aktiivselt enda jaoks tuttava teema arutelus. Oskab kirjutada kirju ja esseed.

B1

Saab aru põhilisest infost tavakõnes tuttaval töö, kooli, vaba aja jne teemal ning suudab nendel teemadel ka kaasa rääkida. Mõistab aeglaselt ja selgelt edastatud raadio- või telesaadete põhisisu, kui see on varem käsitletud. Oskab koostada lihtsat teksti ja kirja.

Algtasemel keelekasutaja

A2

Saab aru fraasidest ja sageli kasutatavatest sõnadest, mis on seotud talle oluliste valdkondadega. Saab aru lihtsama teksti põhisisust ja leiab enda jaoks informatsiooni kergematest igapäevatekstidest. Oskab vähesel määral kaasa rääkida, kuid ei oska veel ise vestlust juhtida. Oskab teha märkmeid ja koostada väga lihtsat kirja näiteks kellegi tänamiseks.

A1

Saab aru tuttavatest sõnadest ja fraasidest, mis puudutavad teda, tema perekonda ja tema vahetut ümbrust, kui inimesed räägivad aeglaselt ja selgelt. Oskab lugeda ja saab aru nimedest, sõnadest ja väga lihtsatest lausetest näiteks siltidel või plakatitel. Oskab suhelda algelisel tasemel, kui vestluspartner räägib aeglaselt ja toetab teda vestluse ajal. Oskab kirjutada lühikest ja lihtsat teadet.

Allikas: cvkeskus.ee