Lotopiletile on pihustatud ruumilõhnastajat spreipudelist.Foto: lugeja foto
Raha
6. oktoober 2020, 12:54

Lugeja mure: mu lotopiletile läks desovahendit ja see on nüüd rikutud! Mida teha?

Nipiraamatu toimetusse on laekunud kaks fotot lotopiletitest, millest üks on saanud kokku desovahendiga, teisele on aga peale läinud ruumilõhnastajat spreipudelist. Miks lotopilet nende ainetega kokku puutudes niiviisi värvub ja juhul kui selline pilet osutub võidupiletiks, kas võit on võimalik siiski kätte saada või ei ole pilet sellisel kujul enam arvestatav, uurisime Eesti Lotost.

„Kuna lotopiletid on trükitud termopaberile, siis kokkupuutel kemikaalide ja kuumusega võib tekkida keemiliste ainete reaktsioon, mistõttu muudab paber värvi,“ selgitab AS Eesti Loto klienditeeninduse esindaja Kadi Kukk. 

Mida kujutab endast termopaber?

Termopaber loodi 1969. aastal esmalt faksiaparaatide tarbeks, mille puhul on kasutatava kujutise saamise printsiip säilinud tänaseni. Kujutise edasiandmine toimub mikrosekundiliste soojusimpulsside poolt, mis luuakse termopeas. Peale termokihis sisalduva polümeeri sulamist toimub kihis keemiline reaktsioon, mille tulemusena ilmutav komponent loob nähtava värvaine. Tänu oma suhtelisele odavusele ja kättesaadavusele on termopaberit hakatud kasutama ka teistes tööstusharudes markeerimiseks ja informatsiooni registreerimiseks. 

Allikas: opiobjektid.tptlive.ee

Kas selline lotopilet ikka kehtib?

Kui lotopilet on läinud kaduma või eelnimetatud juhul näiteks rikutud, on lototerminalist ostetud piletite võite Kuke sõnul võimalik kontrollida ja vormistada sellest hoolimata. „Terminalist ostetud piletite vormistamata võite saab kontrollida, kui Eesti Loto kodulehel on registreeritud mängukonto. Vormistamata võiduga piletid kuvatakse menüüvalikus „Terminali võidud“ kuni võidu aegumiseni, s.o kuni 90 päeva pärast loosimist. Kui Eesti Loto kodulehel ei ole registreeritud mängukontot, on võimalik mängija isikukoodiga seotud vormistamata võite kontrollida allkirjastatud avalduse alusel.“