Foto: Erki Pärnaku
Reisimine
2. oktoober 2020, 16:47

Vaata, millistest riikidest saab karantiinivabalt Eestisse tulla

Tuginedes koroonaviiruse nakatunute suhtarvule kehtib alates esmaspäevast, 5. oktoobrist kahe nädala pikkune liikumisvabaduse piirang järgmistest Euroopa riikidest Eestisse saabujatele: Andorrast, Austriast, Belgiast, Bulgaariast, Hispaaniast, Hollandist, Horvaatiast, Iirimaalt, Islandilt, Itaaliast, Kreekast, Küproselt, Leedust*, Liechtensteinist, Luksemburgist, Maltalt, Monacost, Norrast, Poolast, Portugalist, Prantsusmaalt, Rootsist, Rumeeniast, Saksamaalt, San Marinost, Slovakkiast, Sloveeniast,  Šveitsist, Taanist, Tšehhist, Ungarist ja Ühendkuningriigist, teatas välisministeerium. 

Eestisse saabudes ei kehti liikumisvabaduse piirang tulevast nädalast reisijatele Lätist, Soomest ja Vatikanist.

*Vastavalt vabariigi valitsus otsusele ei laiene Leedust tulijatele liikumisvabaduse piirang järgmistel juhtudel: kui nad tulevad siia töötamiseks, õppimiseks, tervishoiuteenuse saamiseks, perekondlike sündmuste puhul või transiidi eesmärgil ning neil pole haigussümptomeid ega teadaolevat kokkupuudet nakkushaigega. Samad erandid hakkavad kehtima ka Läti ja Soome puhul, kui nende nakkuskordaja peaks ületama 25 piiri.

7. augustil uuendas Euroopa Liidu Nõukogu Euroopa Liitu mittehädavajaliku reisimise ajutise piiramise ja piirangu võimaliku kaotamise kohta käiva soovituse lisas 1 olevat kolmandate riikide nimekirja, mille alusel on võimalik Eestisse reisida Austraaliast, Gruusiast, Jaapanist, Kanadast, Lõuna-Koreast, Rwandast, Taist, Tuneesiast Uruguayst ja Uus-Meremaalt. Kanadast, Gruusiast ja Tuneesiast reisidest kehtib kahe nädala pikkune liikumisvabaduse piirang. Teistest nimetatud riikidest Eestisse saabudes tulevast nädalast oma liikumisvabadust 14 päevaks piirama ei pea.

1. septembrist saavad COVID-19 riskiriikidest Eestisse naasjad isolatsioonikohustuse lühendamiseks ning tööle naasmiseks lasta end koroonaviiruse suhtes lennujaamas ja sadamas testida. 

Koroonaviiruse leviku tõttu soovitab välisministeerium vältimatu vajaduseta hoiduda rahvusvahelisest reisimisest.