Rubiku kuubiku müük taskuid ei täida.Foto: Jean-Louis Paulin / Unsplash
Raha
27. mai 2021, 06:13

RAHA PÖÖNINGUL | Kas legendaarse Rubiku kuubiku müük täidab taskud rahaga? (1)

Mänguasja, mis on paljude väikeste ja suurte nupumeeste lemmik, lõi 1974. aastal Ungari leiutaja, arhitekt ja skulptor Ernő Rubik.

Kuubik koosneb omavahel seotud eri värvi tükkidest, mis välisel vaatlusel näivad kuupidena. Kuubiku lahendamine seisneb algseisu taastamises, nii et igale tahule jäävad ühte värvi tükid.

Kuubiku kiiruse peale lahendamises on paika pandud ala täpsed reeglid, korraldatakse võistlusi ja registreeritakse rekordeid. Rekordite üle peab arvestust World Cube Association (Maailma Kuubikuassotsiatsioon). Maailmarekord 3,47 sekundit on aastast 2018 hiinlase Yusheng Du käes, Eesti rekord 7,03 sekundit on aastast 2019 Alfred Saidlo nimel. 

Kuna Rubiku kuubikuid oli meil aastakümneid tagasi isegi kaubanappuse ajal vabalt saada, on neid nüüd mõneski kodus kasutuseta seismas. Uusi kuubikuid müüakse poes 16–17 euroga, aga mis hinda annaks küsida kasutatu eest?

0.10–1.60 eurot

Mujalt kasutatud Rubiku kuubikut müügilt ei leiagi, kui ainult oksjoniportaalist Osta.ee. Uuemal ajal on kuubikul ka igasugu ümaraid, viisnurkseid, ovaalseid jne modifikatsioone, mis arendavad hästi põnnide ruumilist mõtlemist. Pealtnäha uue välimusega, aga siiski kasutatud püramiid on oksjonile pandud alghinnaga 10 senti, klassikaline kuup aga maksaks 1.60.

1.90–2.99 eurot

Ühe oksjoniportaalis Osta.ee müüja kirjelduse järgi täitsa uus kuubik on saadaval hinnaga 1.90. 

Samas üks räsitud välimusega eksemplar, millelt on isegi osa värvikleepse maha kukkunud, on oksjonil alghinnaga 1.99, kohe välja ostes tahab omanik selle eest saada lausa 2.99.