Kui me ei saa piisavalt valgust, häirib see organismi bioloogilist ööpäevarütmi ja heaoluhormooni serotoniini taset. Foto: Taryn Elliott / Pexels
Inimesed
17. november 2020, 17:37

Tunned masendust ja jõuetust? Psühhoterapeut: sügiskurbus kaob õige valgusega

Kui sa tunned masendust ja jõuetust sagedamini just sügistalvisel ajal, magusavajadus suureneb, kaal tõuseb, uni häirub ja tavaliselt regulaarne menstruatsioonitsükkel läheb paigast, tasub kaaluda varianti, et vajad oma ellu rohkem valgust, võib olla isegi valgusteraapiat. 

Meie esiisad veetsid aasta läbi suure osa päevadest õues päevavalguse käes. Kui mõelda tänapäeva inimese harjumustele, siis oleme värskes õhus pigem väga vähe, seda eriti, kui ilmad on külmad ja vihmased. 

Pidevalt kinnises ruumis viibides ei saa keha aga kätte vajalikku päevavalguse doosi. Kui me ei saa piisavalt valgust, häirib see organismi bioloogilist ööpäevarütmi ja heaoluhormooni serotoniini taset. Tagajärjeks võivadki olla kõik eelmainitud vaevused. 

Ka seksuaaliha languse võib sügistalvel osalt kirjutadagi just valguse nappuse arvele. Küllap on paljud märganud, et puhkusereisile sõites või südasuvel tundub vastassugupool eriti ahvatlevana. Enamasti peetakse põhjuseks seda, et puhkusel on ometi kord aega armastust nautida, aga tegelikult aitab kaasa ka suurem doos valgust. 

Kui me ei saa piisavalt valgust, häirib see organismi bioloogilist ööpäevarütmi ja heaoluhormooni serotoniini taset. Foto: Todd Diemer / Unsplash

Nende lihtsate koduste vahenditega saad leevendada valguspuudust 

  • Veeda iga päev vähemalt pool tundi õues, sest seal on isegi kõige sombusema ilmaga kordades rohkem valgust kui kõige paremini valgustatud lampidega siseruumis.  
  • Toas säti kogu päevane tegevus võimalikult akna äärde. Näiteks nihuta töölaud nii, et sulle paistab pidevalt aknast peale päevavalgust. 
  • Valgusta ruumid piisavalt. Ära mine elektri kokkuhoiuga liiale, sest pikalt lambivalguseta ruumis viibides küll säästad raha, aga maksad kallilt oma tervisega. Küünlad ja kaminavalgus on küll hubased, ent ei täida meie valgusvajaduse doosi ega asenda lampe. 
  • Soeta koju spetsiaalne valgusravilamp. Nõnda nagu meil on koduses ravimikapis ravimid, võiks võimalusel igas peres olla koduseks valgusteraapiaks mõeldud ravilamp. Väga hästi valgustatud ruumis on valgustugevust 500–1000 luksi, teraapialambi maksimaalne tugevus on aga lausa 10 000 luksi. Seda on sama palju kui näiteks kevadel õues, mõni minut peale päiksetõusu. 

Kujuta nüüd ette, mis tunde tekitab sinus kevadine päikesetõus. Kas poleks hea tunda seda tunnet igal sombusel sügispäeval? 

Koduseks valgusteraapiaks on hea istuda iga päev umbes 30 minutit valguslambist mitte kaugemal kui 30 cm 30kraadise nurga all avatud silmadega. Samal ajal võid lugeda raamatut või töötada arvutis. Nii koged kehas talvel sama efekti nagu soojamaareisil olles, aga ilma reisile minemata oma turvalises ja armsas kodus. Teine võimalus on tervisekeskuses aeg-ajalt teha läbi valgusteraapiakuur. 

Aili Tamming, 
Keha ja Meele Teraapiakeskuse nõustaja-psühhoterapeut

Aili Tamming paneb südamele, et Eesti inimesed ei jätaks end sügistalvel valgusenälga. Foto: Janne Jüsmä