Tiit PruuliFoto: Arno Saar
Eesti uudised
15. september 2020, 23:08

Tiit Pruuli Eesti turismi hetkeseisust: „Uppuva laeva kujund on mulle südamelähedane.“

Turismiettevõtted tahaksid koroonakriisis lisaabi vähemalt 60 miljoni euro ulatuses. Töötukassa nõukogu on valmis andma palgatoetuseks 20 miljonit eurot, kuid ootab valitsuse otsust. Kas Eesti turismi näol on tegu uppuva laevaga?

„Uppuva laeva kujund on mulle südamelähedane,“ nentis „Esimeses stuudios“ teemat lahanud Tiit Pruuli. Eelmisel nädalal Eesti Turismifirmade Liidu presidendiks saanud Pruuli võrdles hetkeolukorda enda ohtrate seiklustega maailmameredel: „Seal on üks reegel, mida on mulle õpetatud: ära kunagi jäta oma meeskonda maha, kui paat väheke kõikuma on hakanud või näed, et torm on tulemas. See on esiteks su aukohus ja teiseks ka väga praktiline: tõenäoliselt on laeva kuni viimase hetkeni võimalik päästa.“

Pruuli sõnul räägitakse praegu turismisektorist läbi selle peamiste harude: hotellid, toitlustus, reisibürood ning konverentsikorraldajad. „Tegelikult me peame siia ritta panema veel väga palju inimesi, kelle töö ja sissetulek turismist sõltub,“ selgitas mees ja loetles üles transpordifirmad, kaubandusettevõtted aga ka Estonia teatri piletikontrolöri ja balletitantsija.

Et kõik need inimesed – Pruuli sõnul kuni 30 000 – koroonakriisis oma valitud ameti juurde jääks, sooviks turismisektor täiendavat toetust mahus 60-90 miljonit eurot. Toompealt tulnud signaalid pole midagi sellist aga lubanud.

„Mille üle mul on hea meel: viimase nädala-pooleteise jooksul me näeme mõlemalt poolt, et me hakkame teineteisest aru saama,“ ütles Pruuli poliitikutega peetud vestluste kohta.

Tuntud reisiselli sõnul läks talle hinge üks hiljutine suhtlus riigiaparaadi esindajaga. „Pühapäeva õhtul kell kaheksa ma kirjutasin e-kirja ühele kõrgele riigiametnikule, ühe ministeeriumi asekantslerile, keda ma pole elus näinud, ei tunne teda, tema ei tunne mind ja palusin kokkusaamist,“ rääkis Pruuli. „20.40 – see kellaaeg jääb mulle ilmselt kauaks meelde – sain ma väga adekvaatse ja asjaliku vastuse ning kohtumisaja selle nädala alguseks.“

Kuli valitsus annaks heakskiidu töötukassast paarikümne miljoni eraldamiseks turismisektori palgatoeks, õnnestuks sellega ametites hoida vaid need inimesed, kes on aastakümneid turismis töötanud, spetsialistid, kes on alaga süvitsi kursis.

„Me valmistame praegu ette järgmise suve plaane, et järgmisel suvel tuleks taas Eestisse turiste. Kaks miljardit – see on päris suur number – on see rahanumber, mille turistid Eestisse aastas jätavad. Ma loodan, et järgmisel suvel me midagi suudame taastada,“ sõnas Pruuli.

Erialaliidu juhi ameti kõrvalt on Pruuli ka Go Traveli nõukogu esimees. Firma suudab praeguses kriisis nina vee peal hoida. „Aga ma ei teagi, mis on praegu keerulisem: vaadata Exceli tabelist neid miinuseid, mis iga päev jooksevad, või see, et ma eile pidin rääkima oma kolleegiga, kellega olen 10 aastat koos töötanud ja kellele ma pidin selgitama koondamisteadet.“

Koroonaviirus saadakse maailmas loodetavasti peagi kontrolli alla, kuid turismisektor taastub kauem. Pruuli, kes ise tahaks pageda Himaalajasse, nendib: „2-5 aasta perspektiivis, oleme realistid, kahe jalaga maas, me sellist reisibuumi ei näe.