Igal sügisel kutsutakse käsitööarmastajaid ühel päeval aastas samal ajal näputööd tegema.Foto: Caroline Feelgood / Pexels
Uudised
17. september 2020, 14:12

Sügistalvine käsitöökalender: osale üle Eesti toimuval käsitööpäeval ja külasta põnevaid näitusi!

Sügis on uute alguste aeg! Kui lapsed ja lapselapsed kooli saadetud, tekib endalgi tahtmine uusi oskusi õppida või käsitöökatsetusteks inspiratsiooni ammutada. Vaata järele, mis näputöömaailmas toimumas!

Osale koolitustel:

  • Juba möödunud aasta sügisest tegutseb Harjumaa Muuseumi juures Keilas pärimuskultuuri õppeklass, kus toimuvad erinevad eeskätt täiskasvanutele mõeldud pärandkultuuriga seotud kursused. Valikus on näiteks niplispits algajatele, kangakudumise kursus ja kirivöö kudumine. Vaata lähemalt siit!
  • Tartu Rahvaülikooli koolitustele on oodatud kõik, kellel on huvi tekstiilikunsti, erinevate käsitöötehnikate ja õmblemise vastu. Tegevust on nii algajatele kui edasijõudnutele ning valikus nii töötubasid kui ka pikemaid põhjalikke koolitusi. Juhendajad on kogenud koolitajad ja oma ala professionaalid. Vaata lähemalt siit!
  • Rohkelt erinevaid koolitusi pakub ka Tallinna Rahvaülikool. Valikus on näiteks tikkimine, heegeldamine ja lapitöö algajatele, Tiina Meeri kudumiskool nii algajatele kui edasijõudnutele, rõivaste hooldus ja puhastus jpt. Vaata lähemalt siit!

Põnevaid näitusi:

  • Kaarmanni Käsitööpoe (Vanaturu kael 8, Tallinn) aknanäitus, mida saab muretult külastada vabas õhus. Näitusel näeb Kõrgema Kunstikooli Pallas kursusetöid ja Tõstamaa Käsitöökeskuse loomingut. Vaata lähemalt siit!
  • Eesti Rahva Muuseumi osalussaalis „Tee ise näitus“ saavad oma näituse kokku panna ja seda eksponeerida inimesed, kodanikuühendused ja organisatsioonid, kes igapäevaselt muuseumitöö või näituste kureerimisega ei tegele. Praegu on osalussaalis maailma suurim Muhu sukkade näitus, mis on avatud 8. augustist kuni 31. jaanuarini 2021. Vaata lähemalt siit!
  • Eesti Käsitöö Maja rahvakunstigaleriis (Pikk 22, Tallinn) toimuvad sel hooajal veel järgnevad näitused:

22.09–12.10 Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu näitus „Käsitöö elab“. Konkursi „Märka noort käsitöömeistrit“ raames esitatud noorte autorite looming.

13.10–02.11 Piret Aaviku näitus “Kose kihelkonna meistrite pitsid“. Näitusel näeb Kose kihelkonna meistrite pitsiloomingut.

03.11–23.11 Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu näitus „Eesti oma pits“. Konkursi „Eesti oma pits“ raames esitatud autorite looming, mis on inspireeritud rahvuslikest ja uusloomingulistest pitsidest.

24.11–14.12 Olga Kublitskaja personaalnäitus „Niplispitsi heli“. Näitusel näeb Olga Kublitskaja autoriloomingut.

15.12.20–04.01.21 Lembe Maria Sihvre isikunäitus, kus näeb Lembe Maria Sihvre autoriloomingut.

Vaata lisaks siit!

Konkursid ja üleskutsed:

  • Lõppemas on konkurss „Eesti oma pits“, kuhu oodatakse töid veel kuni 21. septembrini. Esitada saab rahvuslikest ja uusloomingulistest pitsidest inspireeritud töid. Vaata lähemalt siit!
  • Igal sügisel kutsutakse käsitööarmastajaid ühel päeval aastas samal ajal näputööd tegema. Käsitöökojad Üle Maa on käsitöövaldkonna algatus, kus kogu Eesti on terve päeva käsitöölainel. Sel aastal juba 10. korda toimuv käsitööpäev leiab aset 17. oktoobril. Vaata lähemalt siit!
  • 1. novembril 2020 saab 15aastaseks ajakiri Käsitöö. Sel puhul kutsutakse kõiki käsitöösõpru näitama oma töid, mis on valminud viimase 15 aasta jooksul ajakirjas Käsitöö ilmunud õpetuste järgi. Konkursile on oodatud nii kootud, heegeldatud, õmmeldud kui tikitud esemed. Vaata lähemalt siit!