Neil, kel kohustus – või soov – teha läbi ajateenistus, õnnestub ehk ootamatult vabaks jäänud aastat selleks kasutada.Foto: Stanislav Moshkov
Nipid
2. september 2020, 14:41

Valitud erialale ei õnnestunud sisse saada? 9 soovitust, mida teha edasi

Pettumus on mõistagi suur, kui selgub, et soovitud erialal oli konkursisõel liiga tihe ja ei õnnestunudki õppima pääseda. Pikalt ei maksa siiski nurka norutama jääda – valikuvõimalusi on õige mitu. 

Lisavastuvõtt

Nii mõneski koolis on septembris käimas lisavastuvõtud. Enamasti on tegemist kutsekoolidega ning erialadega, kuhu ei olnud esimesel korral loodetud arv sisseastujaid. Kindlasti tasub seda varianti kaaluda siis, kui endal on huvi nende erialade vastu. Seda, kas ja millistes koolides on lisavastuvõtud, tasub uurida koolide kodulehtedelt.

Talvine vastuvõtt

Paljudes kutsekoolides toimub jaanuaris talvine vastuvõtt. Seda, kas ja millistes koolides on lisavastuvõtud, tasub uurida koolide kodulehtedelt. Enamasti on see info üleval novembri lõpuks, kuid koolidega tasub juba nüüd ühendust võtta ning uurida, millistele erialadel nad jaanuaris vastuvõtu korraldavad.

Ajateenistuskohustus 

Noormehed peavad oma karjääriplaani sätitama ka ajateenistuse kohustuse läbimise, niisamuti neiud, kel ajateenistuse läbimise soov on. Võib-olla on see just sobivaim aeg? Kogu informatsiooni ajateenistuskohustuse ja ka vastuvõtuaegade kohta leiad Kaitseressursside ameti kodulehelt.

Tööle

Alati on võimalus aasta mööda saata töömaailmaga tutvust tehes. Kuid tasub meeles pidada, et statistika näitab, et erialase hariduseta töötavad inimesed tavaliselt lihttöölistena – seega soovitame hiljemalt järgmine aasta kindlasti õpinguid jätkata. Minu karjäär veebilehelt leiad vajaliku info, kuidas ja kust tööd otsida, kuidas tööle kandideerida ning kuidas töömaailmas hakkama saada.

Töötuna arvele 

Kui oled vanem kui 19 ning pole ühegi kooli nimekirjas, siis tasub teada, et kolm kuud pärast lõpetamist kaotab kehtivuse sinu ravikindlustus. Kui sa ei asu ka tööle (kindlasti lepinguga), siis ei tasu ravikindlustust ka tööandja. Sellisel juhul tasub end töötukassas arvele võtta, et tagada ravikindlustuse olemasolu. Ka pakub töötukassa mitmeid võimalusi ja abi töö otsimisel, koolitustel, tööpraktikal jms.

Maailma avastama

Noortele on olemas mitmesuguseid programme ja projekte, nii pikemaid kui ka lühiajalisemaid, mis võimaldavad saada välismaal õpirände kogemuse. On olemas nii tasulisi kui ka enda finantseeringuid eeldavaid võimalusi. Paraku ei ole nii meil kui ka mujal maailmas valitsevat olukorda arvestades tänavu välismaale minek eriti lapsevanemate silmis ehk siiski soosituim võimalus, kuigi võimatu see pole.

Vabatahtlik töö

Alati võib enda aega sisustada vabatahtliku tööd tehes, näiteks noorte-, sotsiaalkeskuses ja külaseltsis abistades või kodutute loomade varjupaigas loomade eest hoolitsedes. Võimalusi on mitmeid. Info vabatahtliku töö ja võimaluste kohta leiad Vabatahtliku töö infoväravast.

Valmistu teiseks katseks

Kui tead 100%, millisesse kooli ning erialale soovid edasi õppima pääseda, siis tasub end kindlasti järgmiseks sisseastumisperioodiks ette valmistada. Seda saab teha paralleelselt koos eelnevalt nimetatud punktidega või ka iseseisvalt. Soovitame lugeda teemakohast kirjandust ning harjutada sisseastumiskatseteks. Alati on võimalik teemakohaseid kursusi läbida mõnes koolituskeskuses, rahvaülikoolis, täiendõppekeskuses vms. Või siis kursuste raames aasta jooksul õppida hoopis midagi muud. Muidugi peab arvestama, et kursused on enamasti tasulised. Lisaks pakuvad koolid haridus- ja teadusministeeriumi tellimusel ka tasuta koolitusi, mis on suunatud eeskätt madala kvalifikatsiooniga täiskasvanutele.

Karjäärinõustaja jutule 

Kindlasti soovitame enda võimalusi ja soove arutada karjäärinõustajaga, et leida alternatiividest sobivaim. Töötukassakarjääriteenused on tasuta, tuleb vaid aeg kokku leppida.

Allikas: Rajaleidja