Särkpluuskleit on olnud populaarne juba peaaegu sajandi, mõnel kümnendil rohkem, teisel vähem. Foto: Stanislav Moshkov
Tee ise
30. august 2020, 11:06

Õpetus ilmus ajakirja Käsitöö augusti-septembrinumbris 2020.

TEE JÄRELE: 100aastase ajalooga särkpluuskleit

Särkpluuskleit on olnud populaarne juba peaaegu sajandi, mõnel kümnendil rohkem, teisel vähem. Kleit, mille tegumood on mugav ja sobib iga kehatüübiga, on läbi teinud väga põnevaid arenguetappe.

Särkpluuskleit on ülaosas meestesärki meenutav, eest nööbitav ja peamiselt sirge lõikega kleit. Tänapäeval soovitatakse pikka särki meenutavat kleiti kanda kitsastel pükstel, kuid ka kleidina, kaunistuseks vöö ja meelepärased jalanõud.

Killukesi ajaloost

  • Särkpluuskleitide (inglise keeles shirt dress, shirtwaist dress) ajalugu ulatub enam kui saja aasta tagusesse aega. Nende kleitide eelkäijateks on eelmise sajandi alguse avarad ja madala pihaosaga kleidid. Kleitide populariseerijaks peetakse Prantsuse moeloojat Coco Chaneli.
  • Esialgu kandsid särkpluuskleite eelkõige lapsehoidjad, ettekandjad ja vabrikutöölised, kuid see muutus kiiresti ka väga moekaks peokleidiks. Eestnööbitavat kleiti oli lihtne vahetada.
  • 1920.–1930. aastatel sai sellisest kleiditüübist populaarne vormiriietus, sobides tolleaegse meheliku moega.
  • 1940.–1950. aastatel muutusid kleidid naiselikumaks ja pihaosa rõhutavamaks. Lihtsama tegumoega särkpluuskleite kanti kodus, peokleidile lisati alusseelikuid ja teisi kaunistusi.
  • Ka järgnevatel kümnenditel oli kleit levinud nii mugava igapäevakleidina kui ka stiilse piduliku rõivana, millele sai lisada huvitavaid detaile. Selle kleidi tegumood oli eeskujuks ka kostüümide loomisel.

Allikas: vintagedancer.com 

1963. aasta oktoobrikuu Nõukogude Naises kirjutab Eesti moekunstnik ja illustraator Mari Kanasaar: „Tänavune mood pakub kahest riidest kleite ja kostüüme. Võttes kaks sobivas toonis või mustris riiet, muudame lõikelt ülilihtsa moe mitmekesisemaks ja huvitavamaks“ ning soovitab ka särkpluuskleitide kraedeks, kätisteks ja varrukateks võtta erineva mustri ja koostisega materjale. Foto: Nõukogude Naine, ekraanitõmmis
1971. aasta novembrikuu Nõukogude Naises soovitatakse klassikaline särkpluuskleit õmmelda pidulikumast materjalist, sinna juurde krae valgest kangast, ning kaunistada ehislillega. Foto: Nõukogude Naine, ekraanitõmmis

Särkpluuskleit suurustele 36/38/40/42

Idee ja teostus: Margit Salk
Modell:
Piret
Aksessuaarid: 
erakogu

Lõike leiad ajakirja Käsitöö augusti-septembrinumbrist tööjuhendites lk 6.

Leia ajakiri hästi varustatud poodidest! Foto: Ajakiri Käsitöö