Esimene september Haabneeme koolis.Foto: Teet Malsroos
Raha
23. august 2022, 15:45

TERE, KOOL! 5 nutikat nippi, kuidas kooliaastaks valmistudes kokku hoida (1)

Õppeaasta algus tähendab tavapärasest suuremaid väljaminekuid, eriti siis, kui peres on mitu koolis käivat last. Populaarse rahatarkuse grupi #Kogumispäevik liikmed jagavad nutikaid nippe, kuidas uueks õppeaastaks valmistudes kulud kontrolli all hoida.

Investeeri koolikotti

Mitmed lapsevanemad soovitavad lapsele valida kvaliteetse ja neutraalsetes toonides seljakoti. „Selline kott peab mitu õppeaastat vastu. Kui aga valida beebiroosa või mõne tegelase pildiga kott, siis seda ei pruugi laps enam järgmises klassis tahta, sest see on titekaks muutunud,“ selgitab üks grupi liige. Neutraalne ranits on tema sõnul hea veel sellegi poolest, et sellele saab lihtsalt isikupära lisada. „Näiteks pani poeg enda koti külge Lego tulukestega võtmehoidja, tütar iga luku külge oma lemmikvärvi tutid.“

Samuti peaks koolikott olema võimalikult kerge. „Meie ei osanud alguses koti kaalu oluliseks pidada, aga poole õppeaasta pealt vahetasime ranitsa 300 grammi kergema vastu välja. Kõik kooliasjad kokku on rasked ja 300 grammi on lapse jaoks suur asi,“ jagas oma kogemust teine grupi liige.

Ära kiirusta poodi

Nii mõnegi lapsevanema sõnul ei maksa koolikaupa ette osta, vaid poodi tuleks minna alles siis, kui õpetajalt on saadud nimekiri asjadest, mida vaja läheb. Vajalike asjade nimekiri oleneb sageli koolist. „Meil näiteks korjati kunstitarvete jaoks paar eurot ja öeldi konkreetselt, millist paberit vaja läheb,“ jagab veel kolmaski oma kogemust.

Kasuta kampaaniaid ära

Kui otsustad siiski vihikuid, pliiatseid ja muidu koolikaupu ette osta, uuri esmalt, millal on suuremate kaupluste sooduskampaaniad. „Kirjatarbeid võib kampaania ajal saada lausa 40% soodsamalt. Mida septembrile lähemale, seda rohkem selliseid pakkumisi tuleb,“ soovitab üks grupi liige, kelle laps tänavu kooliteed alustab. Enne ostmist tuleks poodide hindu võrrelda, sest ka tavaliste vihikute hinnavahe võib olla kahekordne.

Lähene õppimisnurgale loominguliselt

Mitmed lapsevanemad tõid välja, et kuigi lastel on kodus õppimiseks kirjutuslaud, kipuvad nad koolitööd tegema mujal. „Kirjutuslaud on lastetoas peaaegu kasutamata. Õppimine käib hoopis elutoa suure laua ümber,“ muljetab üks grupi liige. Teine lisab, et ka tema lapsed ei õppinud algklassides oma toas, vaid hoopis köögilaua taga. „Ise tegin süüa, aga sain neid selle kõrvalt abistada.“ Seega leiab nii mõnigi ema-isa, et lapsele ei pea tingimata 1. septembriks kirjutuslauda ostma, kui kodus on õppimisnurgale sobivaid alternatiive. Tähtsamad on korralik laualamp ja hea tool ning panustada tuleks ka riiulitele ja sahtlitele, kus kooliasju hoida. „Poelaudadel on mõned sahtlid, aga tihti jääb neist väheks. Laua kohal või kõrval võiks olla ka riiul, sest nii saab lapsele süstematiseerimist ja asjade omale kohale panemist õpetada,“ rõhutavad lapsevanemad.

Küsi omavalitsuselt toetust

Mitmed omavalitsused maksavad kooliteed alustavatele lastele koolitoetust, osades omavalitsuses makstakse seda ka vanematele lastele, mitte ainult 1. klassi lastele. Toetuse saamiseks tuleb reeglina kirjutada avaldus ning toetuse summa ja maksmise korra otsustab omavalitsus. Eraldi toetuste kohta tasub uurida vähekindlustatud või paljulapselistes peredes kooliminevate laste puhul.