Foto: Unsplash.com
Sisustus
27. august 2021, 08:44

Nutikale üürileandjale! Tea, kuidas kujundada korter mugavaks koduks uuele üürnikule

Suve teine pool ja sügise algus on traditsiooniliselt üüriturul kõige toimekamad kuud. Tudengid otsivad uut eluaset ja paljud tööinimesed alustavad elu uues linnas. Anname nõu, kuidas sisustada üürikorter, nii et sellest saaks uuele elanikule kodune ja mugav pesa.

Nutikamad üürileandjad juba teavad, et heade üürnike leidmiseks on tähtis eelnevalt läbi mõelda oma üüripinna sihtrühm. Tudengid, pered, üksikud töö­inimesed ja pensionärid hindavad täiesti erinevaid väärtusi. Seega võiks väljaüüritavas korteris püüda olla meele järgi pigem ühele kindlale sihtgrupile, sest see, mis peaks sobima kõigile, ei pruugi sobida kellelegi. Samuti on suur vahe, kas üürida korterit lühiajaliselt või pikaks perioodiks, ning sellelegi tasub mõelda, kas korter on sobilik ja turvaline ka lastele ja lemmikloomadele. Kõigist neist eeldustest lähtuvalt valitakse nii materjalid kui ka sisustus.

Näiteks lühiajaliseks üürimiseks mõeldud korteris võiks kasutada eranditult vastupidavaid ja kvaliteetseid materjale, vastasel juhul peab üürileandja mitu korda aastas remonti tegema. Lemmikloomadele lubatud korteris peaks kasutama kriimukindlat põrandamaterjali, lastega pere korteris võiks rõhku panna heliisolatsioonile. Kindlasti ei tohi säästa santehnikalt ja elektritöödelt, pigem võib pisut järele anda mööbli puhul, seejuures kombineerides kallimaid ja kvaliteetsemaid esemeid ning soodsaid leide näiteks taaskasutuspoodidest või sotsiaalmeediaturgudelt.

Praegu moes olevad heledad toonid annavad üürnikule võimaluse oma käekirja lisada. Foto: Unsplash.com

Vähem visuaalset müra
Korteri väljaüürimisel ei saa kunagi ette teada, milline on üürniku maitse. Mõni armastab modernsust, teine klassikat, ühele meeldib kollane värv, teisele sinine, mõni tahab, et oleks palju pindu ja panipaiku, teised otsivad ruumi ja avarust. Sestap kehtib üüriturul reegel: vähem on parem. Plusspunkte pälvib kõik, mis on minimalistlik, lihtne ja funktsionaalne. Mida tagasihoidlikum interjöör, seda lihtsam on leida üürnikke.

Tapeedile võiks eelistada rahulikku seinavärvi. Üürikodusse sobib populaarne skandinaaviapärane stiil heledate seinte ja puidust põrandaga. Kui üldse tapeetida, siis peaks valima tagasihoidliku mustriga ja laia paaniga vastupidava fliis- või vinüültapeedi, aga pigem võiks jätta tapeetimisvõimaluse üürnikule, kes saab näiteks ühe heleda seina tapeetida või värvida endale meelepäraseks efektseinaks.

Kui omanikul on soov siiski lisada heledale üldtoonile ka värve, siis pigem sügavaid ja pastelseid kui erksaid toone, näiteks sügav sinine või pastelne mündiroheline on mõlemad võrdlemisi neutraalsed ja meelepärased paljudele. Seejuures peaks aktsentvärv olema kogu korteris üks, mitte nii, et ühes ruumis on kasutatud sinist, teises rohelist ja kolmandas beeži.

Üürikodu põrandale võiks paigaldada tugeva ja vastupidava laminaadi (eriti kui on lubatud lemmikloomad), parketi või vinüülmaterjali. Kui remont võetakse ette põhjalikumalt, võiks nii põrandal kui seintel kasutada täiendavat heliisolatsiooni, et vältida võimalikke probleeme üürnike ja naabrite vahel.

Vannituba ja köök: vastupidav ja ajatu

Kuna üürnik tavaliselt ise suurt remonti ette ei võta ja üürikorterisse eriti ei investeeri, siis on tähtis, et vannituba ja köök oleksid korralikult remonditud ja sisustatud. Vannitoas võiks kasutada vastupidavat keraamilist plaati, võimalusel sellist, mis ei lähe kiirelt moest. Üürikorteris võiks olla pigem ruumi säästev dušinurk, mitte vann, eriti kui vannituba on väike. Ka suurt ja massiivset dušikabiini pole tänapäeval mõtet soetada, piisab, kui teha väike põrandatrapiga dušinurk läbipaistva klaasseinaga.

Mööblit võiks olla üürikorteris minimaalselt, kuigi see sõltub paljuski sihtgrupist. Tudengid tulevad enamasti kaks kätt taskus ja otsivad möbleeritud korterit, kus võiks olla ka lauanõud ja potid-pannid, perekondadel on seevastu enamasti oma mööbelgi olemas, tarbe­esemetest rääkimata. Klassikaliselt organiseerib üürileandja, et korteris oleks korralik köögi- ja vannitoamööbel ning sõltuvalt asjaoludest ka näiteks diivan, voodi ja riidekapp. Kui korter antakse üürile lühiajaliselt, peaks selles olema ka kogu tehnika kuni nõudepesumasina ja kliimaseadmeni välja.

Küll ei tohiks olla üürikorteris omaniku isiklikke asju ega muid pisividinaid – vaase, raamatuid, suveniire, fotosid. Mõnikord üüritakse välja omaniku senine kodu, kuhu on aastatega palju esemeid kogunenud – nendele tuleks leida uus koht mujal. Üürnik ei pruugi hinnata eridisainiga värvilist pehmet mööblit, ekstravagantset kaasaegset kunsti või raskepärast antiiki. Mõistagi peaks enne üürnike tulekut tegema ka korraliku suurpuhastuse ja hoolitsema, et ka kõik tekstiilid on puhtad ja värsked.

Pea iga elamispinna saab soovi korral hubaseks muuta, aga tähtis on lähtuda konkreetsest ruumist ja oma maitsest. Foto: Unsplash.com

Üürnik saab luua oma pesa

Üürnikule võivad üürikodud tunduda esmapilgul tühja ja külmana, kus ei teki sooja kodutunnet. Üürikodu võiks võrrelda valge lõuendiga, mida saab hakata meelepäraste värvide ja tehnikatega täitma.
• Esmalt tuleks investeerida tekstiilidesse, seda enam, et hiljem saab oma diivanipadjad, voodikatted, vaibad ja kardinad järgmisesse koju kaasa võtta.
• Tihti on üürikodus vaid laevalgustid, aga hubasust loovad ja ruumile ilme annavad hoopis põranda- ja lauavalgustid, samuti võib kasutada meeleolu loomiseks valguskette.
• Alati aitavad kodutunnet luua ka toataimed, endale meelepärane kunst ja peeglid.
• Kui korter on möbleerimata, siis tasub soetada mööblit, mis on võimalikult funktsionaalne ja sobib eri keskkondadesse. Ja pigem kerged esemed, sest massiivset mööblit on hiljem keerulisem kolida. Üürikorteris võib kasutada ka karkassita mööblit, näiteks kott-toole ja -diivaneid, suuri istumispatju.
• Hea nipp olemasoleva mööbliga korteris värskemat muljet luua on mööblifurnituuride vahetus, näiteks köök võib saada täiesti teise ilme, kui panna kapiustele uued nupud. Kui vanad alles hoida, saab uued nupud hiljem järgmises üürikodus kasutusse võtta.
• Kui panipaiku on liiga vähe, aitavad suured dekoratiivsed kastid ja kirstud, millesse riideid ja teisi tarbeasju peita, peaasi, et miski ei jääks nähtavale silma riivama.

Pea iga elamispinna saab soovi korral hubaseks muuta, aga tähtis on lähtuda konkreetsest ruumist ja oma maitsest.