Töötukassa Tartu osakond. Foto: Aldo Luud
Raha
29. juuli 2020, 14:10

TÖÖTURG ON ELAVNEMAS! 8 oskust, mida tööandjad kõrgelt hindavad ja mis sulle edu tagavad

Vaatamata suve haripunktile on tööturg kiirelt elavnemas – tööpakkumiste arv on tervisekriisi põhjaga võrreldes kerkinud 60–70% ja jõudnud ligilähedaselt eelmise aastaga samale tasemele. Hea märgina on lisaks enamikule sektoritele ennast jõudsalt taaskäivitamas ka turismi ja toitlustuse valdkond, vahendab CVKeskus.ee.

Enamikus valdkondades, kus töökohti on palju ja värbamisplaanid olid vahepeal n-ö sundpuhkusel, on alates juunikuust olnud näha kasvavat nõudlust töötajate järele – seda trendi on näha nii turismisektoris, toitlustuses, müügivaldkonnas kui ka klienditeeninduses. Pisut aeglasemalt kasvab nõudlus tööstuses ja transpordisektoris, kuid ka mainitud valdkondades on viimane kuu näidanud tugevaid märke tööpakkumiste arvu taastumisest.

Ametirühmade lõikes pidasid kriisile selgelt paremini vastu spetsialistidele suunatud tööpakkumised, mis vähenesid tervisekriisi ajal pea kaks korda vähem kui abitöölistele ja teenindussektori töötajatele mõeldud töökuulutused.

CVKeskus.ee ja Palgainfo Agentuuri korraldatud värskest tööandjate uuringust, kuhu andis panuse 589 organisatsiooni esindajat, selgus, et pea pooled tööandjad (43%) kavatsevad lähikuudel palgata uusi töötajaid ja 15% luua uusi töökohti.

Huvi tööpakkumiste vastu on hüppeliselt kasvanud kõikides valdkondades ja ametirühmades. Eelmise kuu kõige nõutum amet oli e-poe spetsialist (sh e-poe klienditoe spetsialist, müügispetsialist või administraator), kuhu keskmiselt kandideeris ühele ametikohale 283 tööotsijat. Mitmeid kuid populaarsena püsinud kauba komplekteerijatele suunatud tööpakkumised jäid ka sel korral tööotsijate huviorbiiti ning ühele ametikohale saatis CV keskmiselt 216 inimest. Mitmete hotellide ja restoranide taasavamine tõstis nõutud ametite esikolmikusse administraatori tööpakkumised, kus keskmiselt soovis töökohta saada 168 kandideerijat.

Tööandjate palgaprognoosid näitavad, et suurem palgalangus on ilmselt möödas, sest enamik tööandjatest (70%) ei kavatse töötasu muuta. Palku kavatseb vähendada vaid 3% tööandjatest, mida on võrreldes tervisekriisi algusega tunduvalt vähem – siis kavatses töötasusid langetada 16% tööandjatest. 18% ettevõtetest tõi välja, et nad juba on viimastel kuudel palku kahandanud.

8 oskust, mida tööandjad kõrgelt hindavad

Mida suurem on konkurents ühele töökohale, seda tihedamini jõuab tööandja lauale korraga mitme väga hea kandidaadi CV-d. Sel juhul ei pruugi valiku tegemiseks enam piisata ainuüksi sinu kogemuste ja teadmiste hindamisest, vaid tähelepanu läheb hoopis oskustele, mis eristavad sind teistest kandidaatidest ja tulevad potentsiaalsele tööandjale kasuks. 

  • Probleemide lahendamise oskus. Kas astud väljakutsetele julgelt vastu või kaotad pea ja loodad, et keegi teine võtab asja lahendamise enda peale? Töökohale kandideerides võib just valmisolek ja vilumus tegeleda ootamatute olukordadega tõsta sind teiste seast esile. Seepärast tasub kindlasti tuua mõni näide sellest, kuidas said hakkama ühe-kahe suurema probleemi lahendamisega ja kuidas üldiselt väljakutsetesse suhtud.
  • Oskus märgata detaile. Kui märkad justkui iseenesest näiteks kirjavigu artiklites, siis tea, et just hea tähelepanuvõime eristab sind paljudest teistest. Tööandjad otsivad tihtilugu enda meeskonda kedagi, kes lisaks uute ideede genereerimisele ja suure pildi nägemisele tahaks ja oleks võimeline ka asjadesse põhjalikult süvenema.
  • Juhtimisoskus. Mitte igaüks ei ole valmis ega julge vastutust enda õlule võtma. Kui aga sinul on võime panna inimesed ühise eesmärgi nimel tööle ja see tuleb sul välja loomulikult, siis võib just see oskus aidata sul jääda tööandjale positiivselt silma. Kindlasti too välja, milliseid erinevaid projekte on sul õnnestunud edukalt juhtida.
  • Ajaplaneerimise oskus. Aina enam otsivad tööandjad meeskonda inimesi, kes oskaks enda ajaga sihipäraselt ja efektiivselt ümber käia. Mõtteid ja tööülesandeid on alati rohkem, kui teha jõuab, seega aitab just hea planeerimisoskus seatud eesmärke täita.
  • Hea esinemisoskus. Paljud inimesed ei julge suuremas grupis sõna võtta või veel vähem kuskil laval suure publiku ees esineda. Kui sulle pakub see aga naudingut, sa oled sõnaosav ja ehk ka seda oskust treeninud, siis omad teiste ees suurt eelist. Kindlasti näita tööandjale, milleks oled võimeline ja esine säravalt juba järgmisel tööintervjuul.
  • Kohanemisvõime. Maailm on kiires muutumises ja see, mis tundub täna olevat kindel, ei pruugi enam olla homme. Kui oled harjunud pidevalt muutustega kaasas käima ja valmis vajadusel asju juurde õppima, tagad endale sellise suhtumisega suurema edu. Ehk oled pidanud ootamatult asendama oma ülemust, kui ta pikemaks ajaks tööst eemale jäi või oled lisaks enda tööülesannetele pidevalt ka muid töölõike juurde õppinud – kindlasti too neid näiteid ka tööintervjuul.
  • Suhtlemisoskus. bKas tunned ennast inimestega suheldes nagu kala vees ja leiad alati kõigiga ühise keele? See oskus tuleb kasuks väga mitmetel elualadel. Näiteks kui soovid saada tööd müügivaldkonnas, ära unusta rääkida sellest, milliseid koostöid on sul õnnestunud tänu oma heale suhtlemisoskusele sõlmida.
  • Analüütilise mõtlemise oskus. Numbrid ja andmete töötlemine koos järelduste tegemisega ei ole igaühe jaoks ja see on täiesti arusaadav. Siiski on just see oskus tööandjate silmis väga väärtuslik. Kui oled näiteks aidanud mõnel ettevõttel muuta protsesse kasumlikumaks tänu andmetest välja loetud infole, tasub seda kogemust kindlasti jagada.

Kui mõni all toodud oskustest on sulle loomupärane, on soovituslik seda kindlasti CV-s ja tööintervjuul rõhutada.

Allikas: CVKeskus.ee