Kodukohvik Kristiine kohvikutepäeval.Foto: Teet Malsroos
Nipid
22. mai 2021, 05:07

Plaanid aiapidu või kodukohvikut? Võta oma vara kaitseks kuulda neid soovitusi!

Sumedate suveõhtute üritused toovad kokku vanad sõbrad ning soodustavad uute tutvuste leidmist. Kui plaanid ühe koosviibimise teha enda juures või pakud oma talus hoopis kodumajutust, peaksid meelde jätma mõned olulised soovitused. 

Eesti vanasõnagi ütleb: parem karta kui kahetseda. Toome sinuni kümme soovitust, kuidas oma vara kaitsta ning samas pakkuda külalistele ilus mälestus maahõngulises atmosfääris.

Peida ära väärisesemed

Ehted, raha, elektroonika, aiatehnika – need tasuks võõraste inimeste tulekul ära panna. Võimalusel lukusta nii sahtlid kui kuuriuksed.  

Foto: Pixabay

Kui võimalik, siis korralda tegevus õues

Olgu tegu hoovikohviku või niisama suuremat sorti aiapeoga, püüa rahvast pigem siseruumidest eemal hoida. Kui lased võõraid inimesi tuppa, suurendab see tõenäosust, et midagi võidakse varastada.

Jälgi inimesi, kes su hoovile sisenevad

Ehkki peo või kohviku korraldajal on käed-jalad tööd täis, võiks keegi sinu perest või lähedastest võtta enda peale ka saabuvate külaliste jälgimise. Vaata, millega inimesed tegelevad ning kuidas nad käituvad, nii on sul võimalus paremini ohtu tunnetada. 

Pane üles turvakaamera(d)

Kui ise kõiki ja kõike jälgida ei suuda, jäävad turvakaamera ülesseadmisega asitõendid videolindile. Oluline on siinkohal teada, et kui sul on hoovis kaamerad ning sa võõrustad külalisi, peaks olema vastav info video salvestamisest olemas aia küljes või sissesõidul. 

Kontrolli, kui palju inimesi korraga su kodus viibib

Pane paika piir, palju inimesi oma koju lubad, nii suudad hoomata rahvahulka, kes sinu kodus viibib. 

Foto: Pixabay

Pane külaliste jaoks paika reeglid

Kui sa pead kodukohvikut või pakud kodumajutust, tuleks varakult mõelda ka reeglitele. Pane üles konkreetsed kellaajad, millal võib sinu juurde tulla ning millal tuleb lahkuda. Paigalda sildid, mis aitavad inimestel mõista, kuhu võib minna ja kuhu on sissepääs keelatud. 

Kaasa korraldamisse rohkem inimesi

Korralda pidupäeva koos oma perega või kaasa sellesse rohkem inimesi kui sina ise. Nii on sul kergem kõike kontrollida. 

Valva enda loomi

Tee kõik selleks, et kellelgi ei oleks võimalik su loomi tahtmatult vigastada. Väikesed lapsed kipuvad kiusama eriti koeri-kasse, ent ka hobused ja lehmad tunnevad end paremini, kui keegi nendega agressiivselt kontakti ei püüa otsida. Vali välja usaldusväärne inimene, kes vastutab loomade valvamise eest. 

Foto: Stijn te Strake/Unsplash

Hoia oma rahal silma peal

Kui pead talus väikest kodukohvikut ning arveldamine toimub sularahas, siis hoia kindlasti oma rahakarbil silma peal. 

Pea oma asjade üle arvet

Tee nimekiri oma väärisesemetest ning kirjuta, kuhu sa midagi panid. Nii on sul pilt olukorrast kogu aeg silme ees.