Abi Afganistanis.Foto: MTÜ Mondo
Eesti uudised
10. juuli 2020, 12:06

FOTOD | HEAST SÜDAMEST: eestlased toetasid koroonakriisi ajal abivajajaid Aasiast Aafrikani

Koroonakriisi mõju leevendamiseks ulatasid eestlased abikäe ka teistele maadele. “Mitmetes riikides, näiteks Ugandas, kus koolid on suletud juba üle kolme kuu, tähendab see lastele ka koolitoidust ehk päeva ainsast soojast toidukorrast ilmajäämist. Eestlaste annetuste abil jagati kolmesajale Kikooba õpilasele toidupakke, mis aitavad nende peredel seda rasket aega üle elada,” räägib MTÜ Mondo juhatuse liige Riina Kuusik-Rajasaar. 

Kikooba on Uganda pealinnast 80 km kaugusel asuv küla, mille kogukond kannatas tugevalt 1980. aastate kodusõja ajal. Kool loodi kogukonna initsiatiivina, et pakkuda õppimisvõimalust orbudele ja vaesete perede lastele. 

Abi Ugandas: toit, mida jagada. Foto: MTÜ Mondo

Viimase nelja kuu jooksul on MTÜ Mondo vahendusel saanud koroonaviiruse vastases võitluses tuge kuue erineva riigi kogukonnad. Rahaliselt on panustanud nii eraannetajad kui Eesti välisministeerium arengukoostöö ja humanitaarabi vahenditest.

MTÜ Mondo on läbi aastate pakkunud arengukoostööd ja humanitaarabi maailma kõige vaesemates kogukondades. Koroonakriisi puhkedes peatati paljud tegevused ning partnerite juures olnud ekspertidest vabatahtlikud suunati tagasi koduriikidesse Euroopas. Alates aprillist on Mondo toetanud ligi 8000 euroga Covid-19 vastast ennetus- ja tõkestustööd kuues partnerriigis – Ugandas, Keenias, Ghanas, Gruusias, Birmas ja Afganistanis.

Abi Ugandas. Foto: MTÜ Mondo

Uganda pealinna Kampala äärelinnas rajas Mondo Uganda partner mitmetesse avalikesse kohtadesse kätepesukohti, erivajadustega naiste õmblustöökojale jagati desovahendeid ja nõuandeid, kuidas kliente turvaliselt vastu võtta. Keenias, Shianda külas õmblesid kohalikud naised ise maske ja jagasid neid naistegruppidele, mootorrattataksodele ja kohalikes kliinikutes. Kätepesu võimalused rajati nii Namlani õpilaskodusse Birmas kui avalikesse kohtadesse Kongo külas Ghanas. Kõikides kogukondades jagati teavitusplakateid viiruse ennetamiseks. Mondo kauaaegsed partnerid Afganistanis viisid Nangarhari provintsis asuvas tüdrukutekoolis ja õpilaste kodudes läbi desinfitseerimise. Kabulis karantiini tõttu isolatsiooni jäänud erivajadustega inimeste pered said toidupakke, maske ja desovahendeid.

Abi Afganistanis. Foto: MTÜ Mondo

Mondo jätkab tööd partnerriikides, et aidata kohalikul elanikkonnal koroonaviirust ennetada ja tulla paremini toime tervisekriisides. Sügisel jätkub koostöö Tallinna Tervishoiu Kõrgkooliga, et tõsta Afganistani ämmaemandate pädevusi kogukonna terviseedendajatena, kes saavad rajataval nõuandeliinil anda tervisealaseid konsultatsioone. Mondo tõstab terviseteadlikkust ka Ida-Ukraina koolides, soetades piirkonna koolidele desoaparaate kätepesuks.